Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 22 martie 2017

Patricia Nicolai - parfumuri de nisa


Primavara isi masoara puterile in bobocii care se sparg pe ramuri si flori timide isi imprastie in aer efemeritatea parfumata.  Ratacind pe strazile pustii, ma uitam cu mirare la spendoarea acestei dimineti cand inca soarele lenes isi intindea  razele pe cer , cum magnoliile incep sa isi desfaca  alene petalele.


Gandul mi-a zburat la esente si aparente si am realizat ca am abandonat de-o vreme lumea parfumurilor tari dramuite cu zgarcenie in flacoane mici. Am venit acasa si m-am gandit ca nu exista primavara fara parfum si femeie fara sa emane mister. Si ce o defineste cel mai bine: parfumul, ales cu atentie si dragoste dorindu-si sa fie  descoperita senzorial in vreme ce da grabita coltul unei strazi inverzite sau sta ascunsa in cercul unei umbrele spalata de ploi. 


Habar nu am de ce numele Patriciei Nicolai, creatoarea brandului international “Parfums de Nicolai”, a fost imaginea care mi s-a conturat in minte, poate pentru ca e primavara, poate pentru ca timpul trece doar intr-un singur sens, poate pentru ca in reflectia oglinzii nu mai apare chipul tinerei exuberante de odinioara ori poate pentru ca primavara are nevoie de exemple de succes, de femei implinite dincolo de orice indoiala sau poate are nevoie doar ca cineva sa stie sa ii transforme aromele florale in parfumuri ravnite. Aceasta femeie talentata, cu o energie debordanta, este mostenitoarea imperiului Guerlain. S-a nascut in 1957 la Paris, fiind deopotriva stranepoata lui 

Pierre – Francois Guerlain, fondatorul renumitei case de parfumuri si devenit celebru pentru parfumul “Eau de cologne imperiale”, creat in 1853 special pentru Imparateasa Eugenie, sotia lui Napoleon al III-lea, care l-a propulsat la rang de parfumier oficial al Majestatilor imperiale  


si nepoata lui Jean Paul Guerlain, un alt nume marcant in lumea parfumierilor de succes.  

Patricia este totodata descendenta lui  Jacques Guerlaine care a creat in 1925 celebrul parfum Shalimar, inspirat de iubirea legendara dintre Imparatul Shah Jahan si Imparateasa Mumtaz Mahal ( care inainte de casatorie se numea Arjumand Banu si careia imparatul i-a schimbat numele in Mumtaz Mahal care se traduce din hindi in “bijuteria palatului”). Imparateasa i-a nascut 14 copii, dar la nasterea ultimului fiu,  aceasta a murit si imparatul i-a ridicat in semn de omagiu  renumitul palat Taj Mahal, loc de pelerinaj pentru cuplurile de indragostiti veniti din lumea intreaga.  Numele parfumului creat de Guerlain a fost inspirat de Gradinile Shalimar din Lahore (Pakistan) pe care tanara imparateasa le iubea atat de mult.  

Patricia  a crescut in aceasta lume alcatuita din povesti  despre imparati si imparatese, despre dragoste si fidelitate si animata de rude apropiate  care si-au castigat faima in intreaga lume creand alte povesti senzoriale care incantau printese si vedete nazuroase. A crescut intr-un mediu aristocratic, a locuit in Burgundia, intr-un  conac construit in sec 18 si inconjurat de o gradina frumoasa, iar in camere plutea suav mirosul parfumului “Pot Pourri” de la Guerlain. Si-a petrecut vacantele la Sologne (renumit pentru Cologne Solone) unde a intrat in contact cu aromele profunde ale pamantului si vegetatiei luxuriante. Patricia rememoreaza perioada copilariei alaturi de bunicii ei care o duceau  in vacanta in Scotia la o ferma  si mirosurile intense de paine calda unsa cu gem care mirosea puternic a zmeura sau capsuni, de parfumul trandafirilor din gradina sau mirosul cailor din grajdurile aflate in imediata apropiere.  Desi parintii ei nu au avut tangenta cu lumea parfumierilor renumiti (tatal fusese arhitect, iar mama , casnica), acestia detineau plantatii de vii si erau recunoscuti ca degustatori priceputi de vinuri, de unde putem trage concluzia ca mirosul si-a gasit utilitatea intr-un alt domeniu, cel viticol. 


Adolescenta fiind, a studiat chimia, apoi a urmat cursurile universitatii ISIPCA (Institut Superieur International des Parfums de la Cosmetique et des Aromes) de la Versailles  unde a aprofundat arta crearii si combinarii aromelor din care sa se nasca parfumuri noi.  Unchiul ei,  Jean Paul Guerlaine (varul mamei ei), unul dintre cele mai bune “nasuri” din toate timpurile,  creatorul celebrelor parfumuri  “Chamade”,” Vetiver” si “Samsara”,  a fost mentorul si prietenul care a ajutat-o sa isi aprofundeze cunostintele teoretice recomandandu-i sa se angajeze ca parfumier creativ junior  la Floasynth si apoi la Ouest International (aici a facut parte din echipa care a lansat Lancome Tresor), doua dintre cele mai mari case de parfumuri care furnizeaza materii prime si descopera “nasurile” care pot si stiu ca creeze acele arome speciale atat de cautate de catre marile branduri din industria de profil.  

S-a antrenat vreme de 5 ani la Scoala Cinquieme Sens din Paris si si-a facut stagiul in laboratoarele Robertet alaturi de maestrul parfumier Richard Melchio, in Grasse.  Jean Paul Guerlaine i-a sustinut demersul de a-si infiinta propria companie “Casa de Parfum de Nicolai” fondata in 1989 impreuna cu sotul ei,


Jean-Lois Michau, propunandu-si din start obiective indraznete: sa creeze o afacere de familie, lansand pe piata parfumuri de calitate care sa fie comercializate la preturi accesibile.  Compania  a lansat brandul de succes “Nicolai, createur de parfum”, caracterizata de catre Luca Turin (un renumit biofizician si scriitor renumit in industria parfumeriei) drept  “one of the unsung greats of the fragrance world”. Patricia nu si-a dorit sa fie parfumierul Casei Guerlain, lasand astfel locul liber  lui Thierry Wasser.



Cu toate astea, numele ei sparge bariera galeriei formate din Guerlain-i renumiti care au dus pe culmile succesului casa cu acelasi nume, devenind prima femeie parfumier .  In anul in care a refuzat propunerea de a deveni parfumierul casei Guerlain, Patricia a deveni presedintele Osmotheque, muzeul parfumurilor pariziene, fondat de catre Jean Kerleo, parfumierul lui casei Helena Rubenstein si  Jean Patou. El a fost premiat cu Prix des Perfumeurs de France in 1965, cu Prix Francois Coty in 2001 si a fost presedintele Societatii de Parfumieri Francezi vreme de 3 ani. A fost totodata fondatorul si  directorul Osmotheque , construind astfel o arhiva impresionanta de parfumuri , supraveghind atent sectorul de cercetare pentru a putea reconstitui parfumuri vechi care se pierdusera in timp. Dupa 9 ani, Kerleo i-a cedat functia de presedinte si director la Osmotheque Patriciei de Nicolai. Astazi, ea schimba trendurile in industria parfumului sec 21 , reinventand esenta care se potriveste personalitatii si spiritului liber al femeii moderne, folosind arome proaspete care se dovedesc a fi de un mare succes. Patricia este de parere ca fiecare femeie trebuie sa aiba mai multe parfumuri pe care sa le potriveasca starii de spirit si tinutei sale vestimentare. Aromele trebuie sa se asorteze cu latura intima a fiecareia dintre noi: “pentru mine, mirosul este expresia experientei si amintirilor mele- de exemplu, imi place mirosul proaspat de ploaie atunci cand atinge pamantul”. 


Primul parfum care i-a purtat numele a fost “Number One”- un parfum floral alb delicat care a fost


distins cu Premiul International pentru Tinerii Parfumieri de catre Societatea Franceza a Parfumierilor in anul 1988, fiind prima femeie castigatoare a acestei inalte distinctii. De atunci, ea a devenit una dintre cele mai renumite parfumiere in ramura de nisa, avand un palmares de peste 57 de parfumuri, ultimul fiind lansat chiar la inceputul acestui an.











Totodata este prima femeie care a castigat “Award of the Best . 


Daca va permiteti, rasfatati-va cu un parfum bun de nisa, marca “de Nicolai”. Cred ca fiecare dintre voi merita sa primeasca macar o data ceea ce este mai bun. Cine nu-l primeste si-l face cadou singura.

Bilbiografie:
http://www.pnicolai.com/en/