Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 17 iulie 2016

Reök Palota in Szeged

La nici 50 de km de granita cu Romania de la Cenad se afla Szeged, unul dintre cele mai frumoase orase ale Ungariei, care gazduieste superbe cladiri, marturii vii ale Art Nouveau-lui ungar. 


La intersectia bulevardului Lajos Tisza cu strada Kolcsey se afla o superba cladire in stil Secession, Palatul Reok, construit dupa proiectul arhitectului Magyar Ede.  

Numele sau de nastere a fost Ede Oszadszki si avea doar 3 ani atunci cand intreaga familie si-a schimbat numele in Magyar. El a devenit arhitect in urma absolvirii Scolii Superioare de Stat din Budapesta in anul 1901 si si-a completat studiile in facultatile din Franta si Belgia. Dupa ce s-a intors in tara natala, s-a stabilit la Szeged unde a proiectat numeroase cladiri. Stapanea toate tipurile de zidarie si canalizare si avea idei originale care il propulsau in topul specialistilor de design interior. Din pacate, la numai 35 de ani, arhitectul avea sa se sinucida prin impuscare din pricina unor dezamagiri din dragoste si a fost inmormantat in cimitirul Dugonics, iar mormantul reprezinta un loc de pelerinaj turistic al orasului.



Cladirea, ridicata in anul 1907 la cererea familiei Reok, este considerata una dintre cele mai frumoase constructii din Europa si reprezinta un exemplu graitor al “ Jugendstil-ului maghiar”.  Ivan Reok, proprietarul de fapt si de drept al acestui edificiu, a fost nepotul pictorului Munkacsy Mihaly, cel mai cunoscut artist din Ungaria. A absolvit facultatea la Zurich, fiind inginer hidrolog. Acest barbat cu o cariera respectata i-a comandat lui Magyar Ede un palat in care sa locuiasca impreuna cu sotia, fiii si ficele lui. Tanarul arhitect in varsta de doar 29 de ani era numit de catre reprezentantii breslei din care facea parte “ Gaudi al Ungariei”.  A fost extrem de talentat, creativ si hotarat, aratandu-si masura valorii sale intr-o cariera masurata pe parcursul a doar 8 ani de cariera. Acesta a avut curajul sa vina cu o noua abordare in fata conservatorismului maghiar, aducand in prim plan ideile inovatoare ale Art Nouveau-lui european in care a imbinat mai multe genuri artistice. Facea parte dintr-o generatie noua care si-a dorit o altfel de abordare, conforma cu noile tendinte europene. Fusese martorul acestor noi schimbari in Franta si Belgia si isi dorea sa isi gaseasca forma de exprimare potrivita plecand de la radacinile sale stramosesti. Planurile casei Reok au fost aprobate de catre comisia de urbanism a orasului in anul 1906, iar pana in 1907, el a lucrat impreuna cu mai multi artisti maghiari la realizarea acestei bijuterii. La parter a fost proiectata o zona deschisa, in vreme ce ambele etaje reflectau nevoile locative ale familiei Reok, fiind formate dintr-un apartament cu 2 camere pentru fete si cate o garsoniera pentru baieti pe fiecare palier. 




Cladirea a fost realizata pe colt, in forme rotunde, clare si cuminti, accentul fiind pus pe balcoanele deschise si atent ornamentate cu o salba de crini. Fatada este atent articulata si echilibrata, atentia privitorului focusandu-se involuntar asupra intrarii principale datorita bogatiei de forme si stilului original. 




Elementele florale in nuante de lila si verde se regasesc atat in motivele decorative folosite pe stalpi, pilastri si frontoane ondulate, cat si in elementele realizate din fier forjat folosite la balcoane, ferestre.





In fata cladirii a fost ridicata o fantana in acelasi stil.


 Etajele sunt unite printr-o frumoasa scara de interior facuta de catre un alt maestru in Art Nouveaul maghiar, Pal Fekete, care a realizat aceasta bijuterie dupa desenele lui Maghyar Ede. 






Cladirea a fost inaugurata in data de 2 septembrie 1911 fiind catalogata  drept “o capodopera a arhitectilor din Szeged”. Astazi, palatul a fost transformat intr-un centru cultural, aici functionand Centrul Regional de Arta. 


In coltul opus, functioneaza o cofetarie. 







Tot el a proiectat Teatrul Csiky Gergely, 



Casa Goldschmidt, Casa Schaffer,




Palatul Mayer, Palatul Reformat, Palatul Simos si Palatul Wober. Cand treceti prin Szeged, merita sa va opriti sa vizitati aceasta cladire.