Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 28 martie 2016

Annie Buzantian - o prezenta unica in lumea parfumierilor contemporani


Annie Buzantian – o romanca de origine armeana, nascuta la Constanta si stabilita la varsta de 20 ani in America, a revolutionat piata parfumurilor pe noul continent, fiind prima femeie detinatoare a titlului de Maestru Parfumier din anul 1998 si cea care a lansat “creatii-reper” pentru branduri renumite ca Marc Jacobs, Estee Lauder si Armani.


Trebuie mentionat faptul ca in lume sunt 3 maestri parfumieri: Annie Buzantian in New York, Roja Dove in Londra si Lie Antoine in Paris. Tocmai de aceea, rolul si locul ei in aceasta industrie este extrem de relevant fiind singura femeie investita cu acest titlu. In 1970, cand a pus piciorul pe pamant american, tara de adoptie fierbea de efervescenta si incuraja tinerii creativi. Nasul acvilin cadra cu chipul ei daltuit de natura in forme specifice natiei din care se tragea. Era tanara, frumoasa, oarecum exotica, plina de curaj si idei noi. O sa ma intrebati de ce m-am oprit asupra nasului? Pentru ca nasul este organul olfactiv a caruit sensibilitate si finete joaca un rol esential in meseria oricarui parfumier. Primul job pe care l-a avut i-a deschis oportunitati nebanuite, fiind angajata intr-o fabrica de parfumuri. Doi ani mai tarziu, a fost angajata la Casa de Parfumuri Firmenich unde a ocupat pozitia de “parfumer trainee” si unde lucreaza de 42 de ani. Muzica a fost cea care a inspirat-o si singura marturiseste ca a ajutat-o sa creeze parfumuri care au scris istorie.”Muzica a fost unul dintre lucrurile care m-au ajutat sa inteleg modul in care sa creez un parfum. Pana ce si limbajul este similar, deoarece vorbim despre note, despre o combinatie armonioasa de note olfactive. Orice noua compozitie incepe prin a pune laolalta cateva lucruri impreuna ca sa iti dai seama daca se potrivesc, iar crearea unui parfum inseamna acelasi lucru”. Un an mai tarziu, a lansat primul ei parfum, “Love’s Musky Jasmin”, fapt care i-a deschis usile unor reputate case de parfumuri: Estee Lauder, Marc Jacobs, Ralph Laurent, Tommy Hilfiger, Vera Wang si Giorgio Armani. In vacantele petrecute la bunicii stabiliti in Bulgaria a vazut lanuri intregi de trandafiri si a respirat cu nesat parfumul lor pregnant. Dar, dupa cum singura marturiseste, “it was like a clean slate” ( a fost un fel de tabula rasa). Mirosul aromei de galbanum i-a amintit de copilarie, de aerul Marii Negre din Romania care razbatea prin geamurile deschise in locuinta aflata in apropierea falezei si a ramas unul din ingredientele de baza folosite in munca de creatie. Sursa de inspiratie sunt amintirile stocate in toate ungherele memoriei, senzatiile, trairile, oamenii si experientele. Creeaza amintiri care miros frumos. “If you have a gift, you have to find it your own way so can stand on your own feet all the time” (daca ai un dar, trebuie sa-ti gasesti propriul drum astfel incat sa poti trai pe picioarele tale tot timpul) , spune Annie. 
Una dintre capodoperele sale este “Puredistance”, creat initial ca parfum personal, dar imediat a realizat ca acesta avea sa fie semnatura ei olfactiva, bumerangul care ii va deschide usile si ii va netezi calea catre succes. 

Parfumul avea sa fie un fel de voiaj catre inima esentelor si cheia care deschidea calea catre frumusetea atemporala. Este unul dintre cele mai exclusiviste parfumuri din lume, fiind asamblat manual si comercializat doar in cateva magazine selecte la nivel mondial. Construit pe jocul dintre aparenta si esenta, parfumul rezultat a fost o aroma la fel de complexa ca un diamant pretios extrem de atent slefuit. Notele de ceai verde, mosc, chihlimbar, flori de citrice, iasomie, magnolie si mimoza reprezinta o promisiune a frumusetii eterne, a elegantei desavarsite, transmitand caldura si senzualitate. Parfumul este prezentat intr-un recipient elegant, ambalat in accesorii extrem de pretioase.

Din aceeasi colectie face parte urmatorul parfum, “Antonia”, denumit dupa numele mamei care i-a fost si sursa de inspiratie. Notele din plante verzi transmit caldura, blandete, optimism.
Ai crede ca ar fi un parfum de moda veche, dar te-ai insela amarnic, caci aroma sa este in afara timpului, dar se potriveste perfect femeii inocente, stapana pe sine, constienta de propria valoare, dansand intr-un echilibru perfect intre optimismul contagios si senzualitatea delicata.  


A urmat “Puredistance M Parfum” un amestec somptuos si senzual de note orientale, rezultand o esenta nobila si extrem de sofisticata, inspirat de interiorul masinii Aston Martin care a fost condusa de agentul secret James Bond. 

Compozitia toarce lenes arome de piele si mirodenii, de paduri si rasini, rezultand o esenta sic, pe cat de senzuala si reconfortanta, pe atat de periculoasa si excitanta.



Directorul de creatie al Puredistance , Jan Ewoud Vos, a ales numele urmatorului succes olfactiv, “Opardu”, si i-a cerut lui Annie sa creeze un parfum hipnotizant, romantic si seducator, care sa fie inspirat de viata de noapte pariziana, care sa exprime opulenta si misterul anotimpurilor de altadata. 


Annie nu s-a lasat mai prejos si a amestecat notele pudrate si moi ale florilor de liliac, tuberoze, gardenii, iasomie si garoafe rezultand un parfum agatat de coapsa timpului, care face legatura dintre charmul de odinioara si modernismul elegant al prezentului.

Cine nu ma crede poate sa incerce. Bani sa fie in pusculita, caci rau n-o sa va para.





Bibliografie:
http://www.puredistance.com