Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 21 octombrie 2015

Bilbao - regrete in pachete

Prietenii imi trimit fel si fel de link-uri despre subiecte care ma pasioneaza si ma intereseaza. Unele cuprind informatii care ma conduc catre alte si alte materiale de documentare, dar sunt si mailuri pline cu poze si idei de vacante. Stiind ca anul viitor nu ne-am planificat unul  dintre concediile noastre tipice, o buna prietena mi-a trimis niste poze din superbul Bilbao, un oras mare si interesant, construit de-a lungul raului Nervion. Ai crede ca este unul dintre acele locuri pe care le vezi pe peliculele din Razboiul Stelelor. 
Adevarul este insa altul: celebra fundatie Guggenheim a redesenat locul orasului Bilboa pe harta lumii, oferindu-i o cu totul alta perspectiva. Fundatiei Guggenheim ii apartine Muzeul Solomon R Guggenheim cu sediul in New York care a fost infiintat in anul 1939 si a luat numele co-fondatorului lui dupa moartea acestuia in 1952. Cea care a pus umarul la aceasta nebunie a fost atat co-fondator, cat si primul director al muzeului, artista Hilla von Rebay, care a strans lucrari de arta si a format baza celebrelor colectii de arta moderna si contemporana. Tot ea l-a ales pe celebrul arhitect Frank Lloyd Wright sa proiecteze sediul muzeului, un “templu al duhului”, cunoscut astazi in intreaga lume. Astazi aici sunt expuse opere de arta care provin din nenumarate colectii private, incepand cu colectia lui  Solomon R Guggenheim. Hilla se nascuse intr-o familie aristocratica germana de la Strasbourg care era parte din Imperiul German. Ea a avut titlul de baroneasa si numele ei complet a fost Hilla Rebay von Ehrenwiesen. Solomon provenea dintr-o familie bogata care detinea exploatari miniere, fapt care i-a permis sa achizitioneze numeroase lucrari de arta si sa intre in contact cu reprezentanti din lumea artelor. Cei doi s-au intalnit la mijloc, ambii dorindu-si sa promoveze arta moderna, si au infiintat fundatia Solomon R Guggenheim. In salile muzeului au fost expuse lucrari semnate de Piet Mondrian, Amedeo Modigliani, Rudolf Bauer, Wassily Kandinsky, Marc Chagall sau Pablo Picasso. In primii 3 ani, fundatia a strans atat de multe lucrari avangardiste incat s-a impus ridicarea unui muzeu care sa adaposteasca permanent aceste colectii. Cei doi i-au scris o scrisoare lui Frank Lloyd Wright solicitandu-i colaborarea in realizarea proiectului. Intre timp numarul artistilor a crescut adaugandu-se nume noi listei initiale: Joan Miro, Paul Klee si multi altii. In 1997, fundatia si-a deschis filiala din Bilbao, iar acest fapt a rescris traiectoria orasului pe harta turismului mondial. Orasul incepuse sa isi schimbe fata inca din anii 1980, dar adevarata revigorare a venit o data cu inaugurarea celebrului muzeu. Astazi, orasul este capitala provinciei Bizkaia si detine un palmares de cladiri moderne, restaurante celebre, hoteluri de lux si servicii de cea mai buna calitate. Ar fi nedemn sa nu amintesc faptul ca intre atatea cladiri moderne se pastreaza inca o oaza  nealterata de timp: Casco Viejo, un paienjenis de strazi inguste unde se afla multe obiective turistice importante: Plaza Nueva si Plaza Miguel de Unamuno, Teatro Arriaga, Catedrala Santiago, ansambluri arhitecturale in stil Art Nouveau, Mercato de la Ribera si Euscal Museo Bilbao, toate amplasate in orasul istoric. Nu departe de primarie se afla frumosul pod pietonal realizat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava. Cei care traverseaza apa, dau cu nasul in muzeul Guggenheim. 

Aceasta cladire a fost ultimul proiect semnat Frank O. Gehry, considerat de catre arhitectul american Philip Johnson “cea mai importanta cladire a perioadei contemporane”. 
Placile de titanium, asemeni unor solzi uriasi, refelcta lumina in mod diferit in functie de momentul zilei si de anotimp. 

Cladirea este impunatoare si straluceste magnific captand lumina solara.

Colectiile de arta moderna si contemporana se plimba intre muzeele fundatiei din New York, Viena si Bilbao.

Langa rau, plasat chiar in fata intrarii principale in muzeu,  parca teleportat din tenebre, dai cu ochii de silueta unui paianjen urias, opera artistului francez Louise Bourgeois, intitulata Maman. 

Nu departe de Maman se afla Lalelele lui Jeff Koons si 

TallTree& The Eye semnate Anish Kapoor. 
In partea dinspre oras se afla  o alta scultura gigantica in stilul personal al lui Jeff Koons, “Puppy”.  
Evident ca mirarea nu se opreste aici, caci in jurul muzeului sunt amplasate alte constructii moderne semnate de celebri arhitecti precum: Frederico Soriano - Centrul Euskalduna, 
Norman Foster – reteaua de metrou, 

Sabtiago Calatrava - Podul Zubizuri (podul alb) , Cesar Pelli si Turnul Iberdrola, Podul La Salve caruia Daniel Bureu i-a adaugat arcul vopsit in rosu.
La Salve este numit “Prince and Princess of Spain Bridge”. El a fost primul pod pe cabluri din otel avand piciorul din beton armat de culoare verde, ridicat in Spania in anul 1970.
Cand muzeul a celebrat 10 ani de la infiintare, podului i s-a adaugat acel arc rosu, ideea apartinandu-i artistului francez Daniel Buren.  
Cand Gehry a ales locul in care avea sa ridice muzeul, el a tinut seama de prezenta podului La Salve, care reprezenta una dintre principalele cai de acces in oras. 
Buren a incercat sa sparga armonia perfecta creata de catre Frank Gehry intre muzeu si pod, aruncandu-i pe cocoasa podului o arcada realizata intr-o forma inedita si vopsita intr-o culoare care sa stimuleze retina. 
Daca ar fi sa il citez pe arhitect, “ schimbarea deschide dialogul dintre natura functionala a podului si sculptura estetica ce il imbratiseaza”. Evident ca nu putea fi alta culoare aleasa decat rosu, in contrast complementar cu structura verde a betonului. 
Proiectul i-a fost incredintat cu conditia ca structura podului sa ramana neatinsa. Astfel, Buren a ales sa foloseasca drept material foi de hartie lipite intre ele si presate pana cand ajung la grosimea si rigiditatea unui panou. Materialul este extrem de usor de intretinut si durabil, fiind rezistent la caldura si frig. In interior sunt incorporate diode care sa lumineze lateralele arcului acoperite cu placi traslucide. Daca nu ati fost impresionati, nu aveti altceva de facut decat sa tineti drumul pe langa muzeu si sa o luati spre Plaza Funicular, sa urcati cei peste 7oo de metri pana in varful formatiunii muntoase si sa sper ca panorama

catre aeroportul Sondika Bibao, proiectat de catre Santiago Calatrava , avand in fundal oceanul, sa va ia fata. Si ochii. Daca nici asta nu merge, urcati-va in primul avion si veniti acasa. Unde e mai bine ca aici???

PS Sper ca intelegeti ca, obligata fiind sa renunt la concediu anul viitor, visez cu ochii deschisi. Nu ma costa nimic. Nu fac bagaje, liste, calcule…Fir-ar a naibii ei de viata! Vreau in vacanta!
Pozele sunt luate de pe net. Ca sa va ispitesc. Ca sa ma oftic!