Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

duminică, 1 februarie 2015

Femeia din umbra lui Charles Dickens

In 1858, Charles Dickens avea 46 de ani, era un autor consacrat si iubit, era casatorit si avea 10 copii.  Insa pastra un mare secret: era extrem de indragostit! Brusc, un scandal fara margini a cutremurat deopotriva familia, cercul de prieteni si lumea literara atunci cand  scriitorul s-a separat pe nepusa masa de sotia lui, Catherine, dupa 26 de ani de casatorie. 
Motivul acestei rupturi era superba actrita de numai 19 ani, Nelly Ternan, putin mai mare decat fiica cea mare a scriitorului.  Lumea s-a scandalizat si s-a lansat in diferite ipoteze, iar scriitorul a incercat sa indulceasca realitatea afirmand ca viata de cuplu se uzase in  ani de nefericire conjugala, iar separarea era un lucru firesc. Presa din intreaga lume a dedus ca scriitorul era prins in mrejele unei alte femei, daca nu chiar ale mai multora. Sapte ani mai tarziu, in vara anului 1865, Dickens se afla in “trenul mareelor”, dupa cum ii spuneau victorienii trenului care aduna pasagerii de pe canalele incrucisate intre Folkestone si Londra. Tocmai in acea zi banala de vara, Dickens se intorcea la Londra si incerca sa nu iasa in evidenta nicicum in timpul calatoriei sale. Dar, dupa 50 de mile de la imbarcare, trenul a deraiat si 6 vagoane au alunecat de pe podul peste care trenul trecea. Un singur vagon a ramas pe sine, cel in care se afla Dickens, Nelly si mama ei. Scriitorul s-a trezit in iuresul unui accident de toata frumusetea. 10 pasageri au fost ucisi si alti 40 raniti. Ziarele au relatat in detaliu stradaniile lui de a oferi ajutor ranitilor in accidentul  feroviar, desi nimeni nu si-a dat seama ca era insotit de o tanara de aproximativ 26 de ani.  Imediat dupa accident, atentia si grija lui au fost canalizate spre  a o ajuta pe aceasta domnisoara si a-i facilita transportul cat mai urgent la Londra impreuna cu o doamna mai in varsta, nimeni alta decat mama ei. Evident, aceasta tanara frumoasa era Nelly Ternan, “marele secret” pastrat cu sfintenie de marele scriitor. Relatia lor a durat 13 ani si in toata aceasta perioada a fost nu numai iubita, confidenta, oaza de liniste, focar de pasiune, ci si muza lui literara. Ea a fost aceea care l-a eliberat de trecut, de amintirile unei copilarii nefericite si i-a daruit toata afectiunea pe care o cautase toata viata. 
Dickens se nascuse intr-o familie de nobili din Portsmouth, iar primii ani ai copilariei sale au fost foarte fericiti.  Petrecea zile intregi citind romanele scrise de Tobias Smollet si Henry Fielding, existand suspiciunea ca tocmai acesti autori au contribuit la formarea sa ulterioara ca romancier. A fost trimis sa invete la scoli private, dar, in scurt timp, tatal a pierdut averea la joc, iar ambii parinti au fost incarcerati la inchisoarea datornicilor. Charles avea 12 ani atunci cand a fost obligat de noua conjunctura sa lucreze cate 12 ore intr-o fabrica de crema de ghete unde castiga 6 silingi pe saptamana ca sa isi poata plati chiria si sa isi intretina familia. Situatia insa s-a schimbat la fel de brusc in momentul in care tatal risipitor  a intrat in posesia unei mosteniri si cei doi parinti au fost pusi in libertate. Mama l-a lasat pe Charles sa lucreze in continuare in fabrica, motiv pentru care el nu a iertat-o niciodata. I-a luat ceva timp pana a fost angajat intr-un birou de avocatura si apoi a avansat pe un post de ziarist. El a publicat reportajele sub titlul de “ Sketches by Boz”, Boz fiind pseudonimul lui literar. 
In 1836 a cunoscut-o pe Catherine Hogarth cu care s-a casatorit si careia i-a trantit, unul dupa altul, 10 copii. Nasterea si educatia acestora a consumat-o si epuizat-o in egala masura. Trecusera 26 de ani si nu prea mai ramasese aproape nimic din tanara care fusese odinioara . In vreme ce ea isi perfectionase statutul de mama si nevasta pana a devenit invizibila, Charles castigase notorietate si se simtea pe val. 
Scria romane, piese de teatru, calatorea in turnee de promovare si se simtea implinit. In 1868 a divortat, iar Catherine a ramas in Gad’s Hill pana a murit. Dickens era de moda veche, nu dorea ca lumea sa stie despre relatia lui cu Nelly. 
Sotia lui, Catherine, a fost cea care a suferit cel mai mult. Stia ca o cunoscuse cu un an inainte de separarea lor , pe vremea cand Dickens calatorea foarte mult si scria piese de teatru. Charles si Nelly se intersectasera in trupa de teatru de familiei Ternans, care montase una dintre piesele lui Wilkie Collins sub atenta indrumare a scriitorului, “The Frozen Deep”, in 1857. Din trupa faceau parte parintii  ei, Thomas Lawless Ternan si Frances Eleanor Ternan impreuna cu cele 3 fiice. Catherine era constienta ca cel cu care isi construise o casnicie se simtea prizonier in mariajul lor si ca nu  mai nutrea nici un fel de sentiment pentru ea. Avusese si dovada cand, la un an de la intalnirea celor doi, intr-o zi la fel de banala ca oricare alta, un curier a batut la usa familiei Dickens si i-a inmanat Catherinei o superba bratara de aur frumos ambalata intr-o cutie insotita de un biletel de amor. Bijutierul  care preluase comanda a crezut ca bijuteria era pentru sotia acestuia, desi biletelul atasat mentiona numele unei domnisoare careia sotul ei ii marturisea dragostea profunda. Charles a negat cu vehementa ca ar avea vreo legatura extraconjugala si sentimente de alta natura decat cele paterne fata de tanara  careia ii trimisese superbul cadou , dar Catherine stia ca adevarul era altul. Si-a picat intr-o depresie, motiv pentru care apropiatii aveau sa schimbe priviri si sa ridice din sprancene cand nevasta prietenului lor a inceput sa nu se mai ingrijeasca de silueta si sa se sprijine cam des de paharul cu bautura. Dupa cateva luni de la nefericita intamplare cei doi s-au separat. Asteptarile prea mari ale sotiei si copiilor ii dadusera sentimentul lui Dickens ca nu avea loc in propria lui familie, motiv pentru care s-a mutat intr-o casa in Camden Town, interzicandu-le copiilor orice contact cu mama lor. Aceasta atitudine razbunatoare avea sa atraga oprobiul nu numai al prietenilor, cat si al cititorilor. Scriitorul a continuat sa nege adulterul si sa sustina cu tarie incompatibilitatea de cuplu. In perioada victoriana, o relatie extraconjugala i-ar fi distrus, indiscutabil, reputatia. El a cumparat o casuta in Slough, departe de ochii curiosi ai lumii, si acolo isi intalnea muza. Charles si Nelly  calatoreau rareori impreuna, iar unii sustin chiar ca aveau un cuibusor al lor in Franta unde amanta i-ar fi daruit un copil care ar fi murit la cativa ani dupa nastere.  
In 1860, Nelly s-a retras din teatru si si-a dedicat intreaga atentie iubitului ei. Ea a locuit in mai multe case, sub nume fals, special ca cei curiosi sa nu poata depista relatia lor de amor. Dickens a murit la 58 de ani in urma unui atac de cord. Acesta i-a lasat mostenire doar 1000 de lire sterline la vedere si venituri suficiente spre a se asigura ca nu va trebui sa lucreze din nou. Dupa 6 ani de doliu, in 1876, Nelly s-a casatorit cu un preot, George Wharton Robinson, un barbat mai tanar cu 12 ani decat ea, cu care a avut un fiu, Geoffrey, si o fiica, Gladys. Nelly sustinea ca ar fi avut 24 de ani cand s-au cunoscut, nu 37 cat avea in realitate. Sotul ei a murit in 1910, iar ea si-a petrecut ultimii ani din viata la Southsea, cu sora ei, Frances. Cat  timp a trait, fiul n-a stiut  nimic despre trecutul mamei. Abia dupa ce aceasta a fost inmormantata langa tatal lui, Geoffrey a descoperit anumite documente care dovedeau relatia dintre mama lui si scriitorul Charles Dickens. Revoltat, acesta s-a confruntat cu copiii lui care au confirmat legatura extraconjugala dintre cei mama lui si tatal lor.

Uneori cred ca este mai simplu sa inveti sa accepti decat sa intelegi.  Si sa ascunzi ceea ce devine, evident, incomod. Inclusiv varsta! :)