Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 14 mai 2014

Budapesta - un concediu rezonabil! As putea sa spun: cu bani putini!!!!





Budapesta…orasul ale  carui drumuri ocolitoare le stiu atat de bine incat ar muri de invidie jumatate dintre locuitorii lui! Un oras pe care l-am tranzitat de nenumarate ori, in ale caror supermarket-uri asezate nu departe de centura le-am luat la pas adeseori, orasul in care am intrat de multe ori si niciodata nu ne-am facut timp suficient sa ne oprim. Ei bine, iata ca i-a venit randul! Nu atat cat ar fi meritat, ci doar un weekend furat. Cu promisiunea sa ne intoarcem in viitorul apropiat. Voi credeti? J 
Evident, am plecat cu masina si am ales un hotel care avea parcare platita, la 10 euro/noapte, desi existau multe variante cu parcari publice in imediata apropiere a hotelului. Insa multi care alesesera varianta asta au avut probleme ulterioare: ba au gasit masina zgariata, ba oglinda sparta, asa ca am preferat sa fim precauti! Rezervarile la hotel le-am facut de pe site-ul www.booking.com, unde au oferte foarte bune pentru Budapesta. 


Am ales un hotel linistit, Castle Garden, asezat nu departe de Castelul Buda si Pavilionul Pescarilor, in partea de oras cu aspect arhaic. Cei de la hotel ne-au scris inainte ca noi sa ajungem acolo sa ne ceara informatii cu privire la felul sejurului pe care intentionam sa il facem, astfel incat, atunci cand am ajuns, ei ne asteptau cu cele mai bune oferte si informatii despre obiectivele turistice pe care intentionam sa le vizitam. Tot ei ne-au trimis link-urile programelor turistice in ideea in care am fi interesati sa ne schimbam cumva planurile deja facute: http://en.hotelcastlegarden.com/tours-and-programs. Din efortul lor de promovare nu avea cum sa lipseasca altul, http://en.hotelcastlegarden.com/szechenyi-and-gellert-bath care promova baile termale istorice ale orasului. In cazul in care nu folosim masina personala, am avut link-ul mijloacelor de transport: http://en.hotelcastlegarden.com/hop-hop-budapest-sightseeing-package. Pentru Parlament am avut alt link sa facem rezervarile: http://en.hotelcastlegarden.com/3-hour-guided-city-tour-parliament. In scrisoare eram indemnati sa platim cash la receptia hotelului, caz in care ni se aplica o reducere de 3% la suma deja comunicata pe care urma sa o achitam acolo. Pentru noi nu mai este o surpriza faptul ca orasele unguresti sunt frumoase, de asta ne-am prins de ceva vreme si de cateva luni chiar am inceput sa le si vizitam! Desi la inceput ne stresa faptul ca nu stim limba, ne-am dat repede seama ca tinerii, cel putin, vorbesc bine merci engleza, deci chiar era o parere ca ne va fi greu sa putem comunica in alta limba decat maghiara! So, inarmati cu harti si ghidul turistic, am luat capitala la asalt! Orasul dateaza din 1873, cand Buda, Pesta si Obuda, cele trei orase care s-au dezvoltat timp de secole separat, s-au unificat si au format impreuna superbul oras de astazi. Prima data am inceput cu Pesta cosmopolita, plina de strazi frumos aliniate intr-o simetrie perfecta, cu buticuri chic, cu lumea frematand de viata! Banuesc ca toata lumea stie ca Dunarea imparte orasul in doua: Buda pe malul vestic si Pesta pe cel estic, iar numeroase poduri fac legatura intre cele doua maluri. 




Cea mai impozanta cladire de pe acest mal al raului este Palatul Parlamentului, interesant de vizitat atat in exterior, dar si in interior. Cladirea a fost construita in stil neogotic si este una dintre cele mai frumoase cladiri legislative de pe batranul continent. Cladirea dateaza din 1885 si a fost proiectata de catre Imre Steindl, iar inaugurarea ei s-a facut 11 ani mai tarziu, deci ea a fost finalizata complet abia in anul 1904. La construirea acestui palat s-au folosit 40 de milioane de caramizisi peste 40 kg de aur de 23K. Din pacate, piatra folosita la constructie a fost de proasta calitate, motiv pentru care foarte des cladirea este in renovare. Cladirea are 691 de camere, dispuse pe o suprafata totala de 260 metri lungime si 123 metri latime. Palatul este decorat cu 90 de statui amplasate pe exterior si 152 de statui in interior. Biletele se cumpara de la intrarea din Piata Kossuth, intrarea costa 1750 de forinti si e bine sa rezervati / cumparati biletele in avans, inainte sa mergeti la Budapesta, de pe site-ul oficial, ca sa evitati cozile interminabile. In fata parlamentului de afla un ansamblu de sculpturi, ridicate in memoria victimelor Holocaustului, denumit “Shoes on the Danube”. 
Podul cu lanturi a fost cel care a facut prima data  legatura dintre Buda si Pesta, devenind astfel unul dintre obiectivele turistice cele mai cunoscute.  Este cel mai vechi si cel mai renumit pod de peste Dunare din capitala ungara, socotit la vremea lui unul dintre cele mai frumoase din Europa. 
El a fost ridicat in perioada 1840-1849. Doua picioare masive din piatra sustin structura din fier de 5200 de tone, ancorata  cu lanturi groase. Podul are o lungime de 375 de metri si o latime de alti 16 metri. Intre cele doua perechi de piloni se afla 202 metri.  
La capetele podului stau de straja 4 lei paralei. Exista si o legenda care zice ca la inaugurarea podului, un copil ar fi vazut ca leii nu au limba, iar arhitectul, jenat, s-ar fi aruncat in apele involburate ale Dunarii. El ofera privelisti deosebite si locul de unde atat cladirea Parlamentului, cat si Castelul Buda pot fi fotografiate in toata splendoarea lor. Aici are loc anual, din 1 iulie pana in 15 august, Festivalul “Vara pe Podul cu lanturi”, transformand podul in fiecare sfarsit de saptamana intr-o veritabila scena de spectacole. Trebuie spus ca astazi exista 10 poduri peste Dunare, iar singura modalitate de a le vedea este sa faceti o croaziera pe Dunare. Podul cu lanturi se afla in stanga Parlamentului, iar de aici se ajunge foarte usor la Basilica Sf Stefan de pe Istvan Ter, district V. 
Aceasta este cea mai mare biserica din oras, inauntrul ei incapand peste 8500 de credinciosi, si a fost dedicata primului rege al Ungariei, Sfantul Stefan. Inauntru se afla mana dreapta mumificata a Sf Stefan Daca aveti sansa sa ajungeti aici intr-o zi de luni, in jurul orei 19.00, veti putea asculta concertul de orga. Intrarea costa 1600F, adica aprox. 6 euro, cu urcat pana sus la cupola, si 1100 de F , adica vreo 4 euro fara cupola. 
In imediata apropiere se afla Opera Nationala, ridicata in stil neo-renascentist de catre Miklos Ybl. Ea a fost ridicata in perioada 1875-1884 si a costat foarte mult deoarece auditoriul a fost poleit cu peste 7 kg de aur. Statuile celor mai mari compozitori precum Mozart, Beethoven, Verdi care decoreaza fatada, statuile lui Franz List si Ferenc Erkel sunt asezate de-o parte si de alta a intrarii principale, iar restul sutelor de alte statui care imortalizeaza personaje celebre decoreaza deopotriva interiorul si exteriorul cladirii. Aceasta a fost cea mai moderna cladire a unei Opere din Europa la vremea ei. Constructia a fost finantata de catre Imparatul Franz Josef, iar gestul sau nu a primit recunostinta asteptata. Intrarea se plateste, in forinti, evident, echivalentul a 10 euro. 
Vaci Utca este cea mai renumita strada comerciala din capitala, dar numai pentru cei care au bani. Strada se afla intre Piata Vorosmarty de la zona pietonala pana la Marea Piata Centrala (Nagycsamok) de langa Fovam Ter.  Strada a fost inaugurata in sec 18, desi marea majoritate a cladirilor de aici dateaza din sec 19 si 20. Aici au locuit cei mai bogati si mai influenti cetateni ai orasului. Si astazi magazinele aflate aici sunt destul de exclusiviste, aici aflandu-se casele celor mai mari designeri ai lumii.  Tot aici se afla multe restaurante, hoteluri, cafenele, librarii si anticariate. 
Daca tot am pomenit mai sus de Piata Centrala (Kozponti Vasarcsarnok), ea se afla la capatul Vaci Utca , langa Podul Libertatii, intr-o cladire superba care dateaza din 1897. La ultimul etaj este organizat un adevarat paradis gastronomic, asezat ca la expozitie. preturile nu sunt tocmai mici, dar cand te uiti la exponate, parca mai conteaza? Merita vizitata, macar de dragul spectacolului si culorilor, daca nu pentru bucataria ungureasca. Daca tineti drumul drept pe Vaci Utca, ajungeti usor-usor in
Piata Vorosmarty, unde iarna se organizeaza Targul de Craciun! 
Construita pe vechile ziduri romane, in imediata apropiere a Podului Erzsbeth, se afla Belvarosi Plebaniatemplom, adica prima biserica din Pesta. Biserica Veche (inner City Parish Church) care dateaza din sec 12 nu arata senzational pe exterior, dar interiorul te lasa fara cuvinte! 
In apropiere se afla si Marea Sinagoga – considerata a fi cea mai frumoasa sinagoga din lume, cea mai mare din Europa si a doua ca marime din lume, dupa cea din New York! Construita in stil bizantin, aceasta dateaza din sec 18 cand evreii si-au construit sinagoga intr-o zona rezidentiala, intre anii 1844 si 1859, dupa proiectul arhitectului Ludwig Forster.Doua domuri sunt asezate in varful a doua turnuri gemene, inalte de 43 de metri. Turnurile reprezinta simbolurile coloanelor Templului lui Solomon. Interiorul are un aspect de-a dreptul luxuriant in decoratii. Cupola se sprijina pe o singura coloana inalta de 12 metri. La parter se afla scaunele destinate barbatilor, iar locurile de la balcoane sunt pentru femei. Inauntru se afla si o superba orga, iar cum acustica este una de exceptie, aici sunt organizate multe concerte. In spatele caldirii principale se afla Templul Eroilor, ridicat intre 1929 si 1931 pentru comemorarea evreilor morti in Primul Razboi Mondial. Adresa este Dohany Utca 2-8 si se afla in districtul 7.  Daca veniti cu metroul, folositi M2 si coborati la Astoria. In interior trebuie sa luati de la intrare Kipah si yarmulke. Intrarea in sinagoga mai te costa 8 euro, dar mergi gratis in Piata Eroilor
(Hosok Tere), care se afla la capatul Bulevardului Andrassy, pe linia veche a metroului, si intrarea in Parcul Central al orasului, Varosliget! Piata este organizata in jurul splanadei din jurul Monumentului Mileniului, ridicat pentru celebrarea a 1000 de ani de la asezarea ungurilor in Campia Panoniei si inalt de 36 de metri, in varful caruia se afla statuia Arhanghelului Gabriel, simbolul credintei romano-catolice. Pe piedestal sunt reprezentate cele 7 capetenii tribale maghiare impreuna cu Arpad, ai carui descendenti au reprezentat dinastia regala din Ungaria.  Monumentul este format din doua semicercuri deasupra carora se afla simbolurile pacii si al razboiului, al muncii si bunastarii, al gloriei si cunoasterii. Laturile pietei sunt decorate cu statuile regilor, guvernatorilor si oamenilor politici importanti din istoria tarii. De-o parte si de alta se afla Muzeul de Arta si Galeria de Arta. In imediata ei apropiere se afla Muzeul Transporturilor, Poarta Hajdahunyad si statuia Anonimului. Mare atentie, deoarece in oras mai exista alte 3 piete care se numesc tot Hosok Tere, situate in Soroksar, Bekasmegyer si Rakosliget. 
Despre Parcul Central trebuie spus ca a fost construit in sec 18. In parc exista un lac pe care vara se poate merge cu barca, iar iarna este transformat in patinoar.  
Tot aici se afla Gradina Zoologica , inaugurata in 1866, in care se intra printr-o superba poarta Art Nouveau, cea mai frumoasa cladire din complex fiind Casa Elefantului. Dupa gradina urmeaza Baile Termale, printre cele mai mari din Europa, apoi Circul Municipal care a avut primul spectacol in 1891. Urmeaza la rand Parcul de distractii, castelul Vajdahunyad – construit din carton si lemn pentru Expozitia Mondiala din 1896 si reconstruit ulterior din piatra. Pe bulevardul Andrassy de afla mai multe obiective turistice printre care:
 Muzeul Casa Terorii cu exponate din perioada nazista si comunista, Opera de Stat,
Academia de Muzica Liszt Ferenc,
Institutul de Balet, cunoscut sub numele de Drechler Palace, cu o cafenea la parter. Ridicata in stil renascentist, aceasta a fost proiectata de Odon Lechner si Gyula Partos in 1884. Strada abunda de prezenta a  numeroase vile care dateaza din secolul 19, veti remarca apoi Muzeul Postei al carui tavan pe casa scarii este frumos decorat cu fresca realizata de  Karoly Lotz.  Cladirea este impartita in 10 apartamente burgheze care sunt pastrate asa cum erau inca din  sec 19. Strada abunda in vitrine, aici aflandu-si sediul numeroase magazine de lux marcile: Louis Vitton, Gucci, Burberry, Roberto cavalli, Ermenegildo Zegna si altii. Pe Nagymezo Utca, stada care taie perpendicular bulevardul, se afla Centrul Cultural Pesti Broadway, deoarece strange laolalta Teatrul de Opereta,
Teatrul Thalia
clubul de noapte Moulin Rouge, Casa Fotografilor Ungari, Muzeul Ernest s.a. Ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca cele mai multe obiective turistice sunt comasate de-o parte si de alta a podurilor care traverseaza Dunarea. Buda cea cuminte si sfioasa, cu stradute care urca si coboara intr-un labirint doar de ea stiut, cu dealuri semete si privelisti naucitoare, se afla cocotata pe stanci, cu un aer molcom, oarecum provincial.
Am ajuns aici dupa ce am traversat Podul Libertatii, in drum spre Fortareata Citadella,
ridicata pe stancile dealului Gellert de catre autoritatile austriece in 1854, dupa infrangerea Revolutiei de la 1848. Dealul ar fi fost bantuit de vrajitoare care veneau seara de seara pana in varf, carate pe spinarea unui om! Numele si l-a primit dupa cel al Episcopului Gellert, venit di n Italia la cererea Regelui Sf Stefan, cu scopul de a-i crestiniza pe unguri. Legenda zice ca paganii l-ar fi bagat intr-un butoi si i-ar fi dat drumul de sus de pe creasta dealului direct in apele Dunarii. De aceea a fost ridicata statuia care tine o cruce mare in mana dreapta si care sta cu fata la Podul Elisabeta. In interiorul acestui deal se afla stocata rezerva de apa potabila a orasului,  intr-un imens rezervor. Sus la Fortareata Citadella ajungi in doua moduri: fie urci scarile si vezi astfel si parcul, fie te urca autobuzele turistice (Budapest Circle Sightseeing Hop On, Hop Off Tour), daca ti-ai luat bilet. Pentru ca ea se afla la 235 m altitudine, fiind cladirea aflata la cea mai mare inaltime din intreg orasul. Habsburgii au inteles importanta strategica a dealului si au ridicat fortareata , amplasand tunuri pe tot versantul, ca sa aminteasca tuturor celor care ar mai fi cutezat sa se razvrateasca cine este adevaratul stapan in tara. Cand a fost gata, ungurii au urat atat de tare locul, incat au numit-o “Bastilia Budapestei”. La sfasitul sec 19, Habsburgii au predat-o autoritatilor si a indeplinit multiple roluri: inchisoare, adapost pentru saraci, iar acum unul dintre cele mai apreciate obiective turistice.  Astazi ea adaposteste Muzeul de Istorie Militara, Expozitia de Istorie Gellert, Parcul Memorial Sf Gellert si Expozitia Buncarului de Ceara. Intrarea costa 300 de forinti, adica un pic peste un euro. 
In fata Citadellei se afla Statuia Libertatii, femeia care simbolizeaza eliberarea Ungariei de ocupatia nazista. Ridicata in vremea regimului hortist, statuia trebuia sa aiba in mana o sabie, dar pana sa fie finalizata, au venit comunistii la putere, iar sabia a fost inlocuita cu o frunza de palmier. Cu comunistii nu a fost de joaca niciunde! Astia nu pierdeau vremea sa respecte femeia, motiv pentru care i-a trantit la picioare, la baza dealului, si-un soldat comunist. Sa nu se uite cine este la putere. Dupa caderea comunismului, toate statuile de acest gen au fost mutate in Parcul Statuilor de la marginea orasului, dar femeia a ramas! 





De aici, de sus, poti privi capitala si ai voie sa fii increzut atat cat vrei, poti sa o pozezi, poti sa te holbezi la ea, poti sa o admiri in tacere sau sa o tratezi cu o indiferenta mascata! Ca e frumoasa!!! Rau! Daca tot ai urcat pana aici, poate merita sa vizitezi muzeul sapat in stanca precum un buncar! 
Cel mai frumos obiectiv turistic de pe aceasta parte este Castelul Buda (sau Palatul Regal), ridicat in 1241 dupa ce Ungaria a fost invadata de mongoli. 


O buna parte din castel este dedicata Galeriei Nationale expunand marea colectie de pictura maghiara. Palatul a fost rdicat in stil gotic in vremea regelui Bela al 4-lea si a continuat sa fie extins timp de 300 de ani. Gloria a cunoscut-o in timpul regelui Matthias. In perioada habsburgica a fost complet distrus si reconstruit din temelii in stil baroc. In timpul revolutiei de la 1848 iarasi a fost distrus o mare parte din el, dar reconstruit in sec 19 si extins foarte mult.  Aici s-au retras trupele germane inainte de a se preda.  Dupa razboi, cand a intrat din nou in renovari, fundatiile au scos la iveala stilurile renascentist si gotic ale palatului de odinioara. 
Astazi el prezinta o mixtura de stiluri arhitectonice care ii dau un aspect inedit. El gazduieste Muzeul de Istorie, Galeria Nationala, Biblioteca Nationala Szechenyi si Muzeul de Arta Contemporana. Unele dintre atractiile castelului sunt reprezentate de Sala Gotica, ce dateaza din sec 15, Fantana lui Matei si Monumentul Printului de Savoya. Castelul abunda de sculpturi superbe; la fel curtile si gradinile lui. In subteran se afla un labirint de tuneluri, iar la suprafata este completat de 


Bastionul Pescarilor si 
biserica Matyas. 
Aceasta cetate veche de peste 770 de ani, te arunca in atmosfera medievala: case frumos colorate cu obloane de lemn  si ghivece cu flori la ferestre, hoteluri mici si cochete, buticuri cu antichitati, drumuri sapate in trepte care se cer deopotriva urcate si coborate. 
Parca si timpul este molcom aici! Si oricat de intepenit este timpul in istorie, vei dori sa vezi Sinagoga medievala, Bastionul Pescarilor, ridicat in 1905,  Muzeul Martipanului si Biserica Matthias ridicata in stil gotic din Piata Sfintei Treimi. Biserica a fost ridicata pe locul in care se afla o alta ridicata in vremea regelui Bela al 4-lea, intre 1255-1265. Biserica a fost reconstruita si extinsa pana la sfarsitul sec 14, de cand dateaza superba poarta asezata la intrarea sudica. Basorelieful sculptat pe suprafata ei infatiseaza moartea Fecioarei Maria. Cand regele Charles Robert de Anjou a fost incoronat rege al Ungariei in aceasta biserica, schimbandu-si numele in Carol I. Biserica a fost modernizata in timpul regelui Matthias, al carui nume il si poarta, in timpul domniei lui fiind ridicate cele doua capele laterale, oratoriul regal si tunul din partea de sud. Tot aici au fost incoronati in 1867 Imparatul Franz Josej si Imparateasa Sissi conducatori ai Ungariei. Cu aceasta ocazie, Franz List a compus muzica pentru ceremonia de incoronare. Interiorul este decorat in forme geometrice, avand ornamente florale atent amplasate. Frescele si vitraliile sunt aceleasi din anii 1890, an din care dateaza si altarul neogotic. Adresa este I. Szenthamssg Ter 2, Buda, iar intrarea costa cam 10 euro, Bastionul Pescarilor pana intr-un euro! Deci merita! Se zice ca in locul bastionului, in Evul Mediu functiona o piata de peste si ca bresla pescarilor a avut sarcina apararii zidurilor castelului in acele vremuri demult apuse. Bastion – nebastion, eu i-as zice mai degraba o terasa de unde superbe privelisti ti se deschid cat vezi cu ochii. Nici urma de peste. Doar 7 turnuri, cate unul pentru fiecare trib al hunilor de-odinioara, au la baza inspiratii orientale. As recomanda ca Buda sa fie vizitata dupa ora 14, astfel incat sa puteti fotografia parlamentul fara sa aveti soarele in obiectiv si sa prindeti sus la palat toata capitala iluminata inainte sa coborati spre hotel. La poatele palatului se afla Podul cu lanturi si nimic nu face seara mai romantica decat sa coborati scarile la pas. Lasati funicularul pentru alta data! 

Daca vreti sa vedeti si Biserica de Piatra, atunci trebuie sa coborati pe partea cu baile Gellert. Aceasta a fost realizata in 1926 si salasul a fost condus de catre ordinul bisericesc maghiar. Comunistii au arestat calugarii, l-au executat de starostele lacasului si au zidit biserica. Dupa 1989, zidul a fost daramatsi biserica redeschisa. Intrarea e libera si biserica e deschisa intre 8.00 si 19.00. Nu trebuie ratata promenada pe malurile Dunarii. Ca sa faceti poze reusite atat Parlamentului, cat si Castelului Buda trebuie sa traversati ambele maluri. Evident, pe Podul cu lanturi. 
Si daca tot am ajuns aici, o escala merita a fi facuta pe Insula Margareta, care are o lungime de 2.5km si o latime de 500m. Alei romantice, bai termale in aer liber – cea mai frumoasa fiind Baia Palatinus, gradina japoneza,  ruine medievale care dateaza din sec 13, o mica gradina zoologica, 
o fantana muzicala, 
un superb turn de apa, un parc acvatic, o piscina, un teatru in aer liber, cinema, cluburi, terase si restaurante sunt cateva dintre atractiile acestei insule. 
In evul Mediu, insula se numea Nyulak szigee, adica Insula Iepurilor, functiona ca rezervatia de vanatoare a regelui. 
In sec 13, Bela al IV-lea a ridicat pe insula o manastire dominicana pentru calugarite, imediat dupa invazia mongola, si a facut un legamant ca timp de 11 ani pe fiica sa, Principesa Margareta, sa ramana in custodia maicilor, cat timp el a reconstruit tara devastata de mongoli. De atunci insula poarta numele frumoasei printese. Astazi, din vechea manastire au ramas doar ruinele si placa de marmura sub care se afla ingropata printesa Margareta. In sec 19, Jozsef Palatine a reproiectat insula, transformand-o intr-un parc englezesc. Pana in 1901, pe insula se ajungea doar cu vaporul sau cu barca, dupa aceea, accesul a fost facilitat de pe podurile Margareta si Arpad.  Din 1908, insula a fost declarata parc public. Budapesta are foarte multe muzee:
Muzeul Cailor Fertate, 
Muzeul de Arte Decorative, 
Muzeul de Arte Frumoase, 
Muzeul de Criminologie sunt doar cateva dintre ele, 
apoi Casa Bedo, 
The Whale Cultural & Shopping Centre, multe mall-uri si numeroase piatete:
Kamemayer Karoly Square, 
Fountain Szvabadsag Square,  
Liszt Ferenc Square, 
Teatrul National, 



multe statui frumoase,



superbe cafenele (cum este New York Cafee), o multime de biserici cum ar fi cea reformata
sau altele despre care zau ca nu imi mai amintesc cum se numeau pentru ca este o limba extrem de grea,

 
 una mai frumoasa decat alta, palate precum Gresham Palace,
cladiri superbe, 




strazi comerciale deosebite.




V-am spus ca noi nu ratam niciodata o croaziera, daca ni se ofera sansa. O croaziera va costa 4500 F, adica in jur de 15 euro. Trebuie spus ca sunt multe vase ancorate pe malurile Dunarii, vase care gazduiesc cochete restaurante unde se serveste mancare traditionala extraordinar de gustoasa. 
Mancarea este picanta, in portii imense, asezonata din abundenta cu paprika. Iar deserturile unguresti, hmmmm…, o nebunie, nu alta!
Cateva sfaturi in loc de incheiere! Ca orice capitala care se respecta, puteti calatori cu ce doriti: tramvaie, autobuze, troleibuze, metrou, taxi-uri, dar si cu mijloace de transport specifice: 
  • funicularul care asigura transportul de la Podul cu Lanturi la Cestelul Buda;



  • mocanita care traverseaza pe un traseu de 11 km Dealul Buda; 
  • telescaunul care circula de la Zugliget la Janos Hegy. 
Noi am mers in general pe jos, ca orice turist constiincios, dar am incercat de amuzament si acele mijloace de transport care sunt specifice acestui oras. De asemenea, am facut si un tur cu Giraffe Hop on, Hop off City Tour. Autobuzele turistice au prezentarea inclusiv in limba romana, deci merita, zic eu! Iar pretul este de 5000F. Daca aveti cupoane de reduceri, atunci pretul vi se diminueaza cu 10 pana la 30%. Noi am cumparat de la vanzatorii stradali, imediat ce am ajuns, un carnet cu oferte, un fel de city – pass pe care am platit 4000F bucata, adica vreo 13 euro/buc. In schimb, fiecare dintre noi a avut 2 croaziere pe Dunare – una ziua, alta noaptea; 48 de ore transport cu autobuzele turistice din care am urcat si coborat de cate ori am vrut, am avut ocazia sau cheful necesar; un gulyas sus la Citadella si multe alte reduceri la plata biletelor de intrare in obiectivele turistice. Desi asta nu a mai fost in oferta, ne-am urcat in metrou, pe linia galbena, ca sa vedem una dintre cele mai vechi linii de metrou din Europa. Ne-a costat un euro, adica 300F.
Tichetul acesta este valid pe liniile de autobuz turistic Rosu si Galben unde puteti asculta prezentarile in peste 20 de limbi straine si pe linia navala Albastra cu prezentare in limbile engleza si germana. Tichetul e valabil doar o zi. Linia Rosie are statia de plecare din Jozsef nador Ter, iar cea Galbena sin Erzsbet Ter, ambele din 30 in 30 d minute. Barca albastra pleaca din ora in ora de la Vigado Ter, Pier 8A. De aici, pe aceste trasee, puteti urca si cobori de cate ori vreti pentru ca aveti la dispozitie 28 de statii de autobuze si 3 de barci. Biletele pot fi cumparate si de la receptia hotelurilor sau de la Info Turist de pe Bulevardul Andrassy Ut 2 sau direct de pe net www.hoponhopoff.hu . Cuponul va ofera discounturi intre 10 si 30% la partenerii companiei. Deci merita!
  Available languages on the bus lines:
Va recomand sa mancati in restaurantele All you can eat unde cu doar 2490 F, adica 8 euro, mananci pana te saturi si tot ceea ce poftesti. Langa Gara Keleti exista restaurantul Radoczi Grillhaz, chiar pe bulevardul Radoczi. Oferta hoteliera este foarte permisibila, preturile incepand de la 35 de euro/noapte/persoana. La 50 de euro gasiti hoteluri foarte bune amplasate in zone centrale. Daca mergeti cu masina, interesati-va la hotel sa aiba si parcare. Nu schimbati banii la hotel. Daca nu veniti cu forinti din tara, schimbati-i la banca! E mai avantajos!  Noi nu am fost interesati de baile termale (dar Budapesta este renumita pentru cele 13 bai termale, dintre care cele mai renumite sunt Baia Csillaghegy cu cele 3 piscine amplasate intr—un parc cu o suprafata de 9000 mp si Baia Szechenyi din Parcul Central care este unul dintre cele mai mari spa-uri din Europa si 

Baile Turcesti). Nici pesterile citadine nu au intrat in zona noastra de interes, dar, daca va pasioneaza, intrati pe www.barlangaszat.hu si documentati-va voi.
Aceasta poza este luata de pe net, dar este atat de frumoasa incat ni s-a parut ca doar ea singura, fara alte cuvinte, ar putea convinge sa vizitati Budapesta. Compozitorul Gyorgy Ligeti descria capitala tarii sale astfel: " Daca vii de la Paris la Budapesta, vei crede ca te aflii la Moscova. Daca vii de la Moscova la Budapesta, vei crede ca te afli in Paris". Daca vii din Romania, te vei bucura sa te simti, pe rand, in fiecare dintre ele!