Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 5 mai 2014

Mecanica inimii

“Mecanica inimii” – romanul scris de Mathias Malzieu si publicat la editura Nemira, colectia Babel, in anul 2009. O carte de buzunar, gasita intamplator pe un raft la un vanzator ambulant in Mall, cumparata si citita pe nerasuflate intr-un timp record. Auzisem intr-un scurt interviu cateva pareri referitoare la acest roman, suficient cat sa ma faca mai curioasa decat eram gata sa admit. Si-am descoperit cea mai frumoasa poveste de dragoste scrisa intr-o maniera delicata ca si cand iubirea ar fi fost povestita de un suflet inocent in timp ce se uita cu mirare la cel mai superb foc de artificii. Actiunea incepe intr-un mod inedit: Jack, un embrion pe cale sa infloreasca intr-o nastere banala in miez de noapte, descopera lumea cand “casele par locomotive cu abur, iar fumul plumburiu” “da cerului sclipiri de otel”. In aceasta iarna care ingheata orasul Edinburg, doctorita Madeleine aduce pe lume pruncii femeilor parasite si drege betesugurile oamenilor, confectionand “proteze mecanice, ochi de sticla, picioare de lemn…” Tanara mama, aflata in travaliu, “pare o fetita jucandu-se de-a femeia bortoasa” . Doar ce urcase dealul cand “picioarele i s-au impleticit, s-a clatinat si a cazut pe burta. Inauntru, eu am scancit ca o pusculita sparta”. Dupa ce mama l-a nascut, a disparut in noapte, lansandu-l in grija “vrajitoarei” , care, neputand sa faca proprii copii, si-a oferita sansa sa cunoasca ce inseamna o familie adevarata atasandu-se de-al alteia. Dar Jack avea o problema: la nastere, inima lui slaba avea nevoie de ajutor, drept pentru care i-a atasat un ceas cu cuc ce trebuie intors in fiecare seara. Precauta, aceasta il povatuieste:” Intai de toate, nu atinge acele. In al doilea rand, stapaneste-ti mania. In al treilea rand, niciodata, in vecii vecilor, nu te indragosti. Caci atunci, pentru totdeauna, acul care arata orele la ceasornicul inimii tale iti va strapunge inima, oasele ti se vor sfarama, iar mecanica inimii se va strica iarasi”.  Degeaba a-ncercat Madeleine sa il dea spre infiat, sunetul inimii mecanice ii speria pe toti aspirantii la statut de parinte, asa incat a asteptat pana cand l-a primit cu de-a-ntregul in inima sa.  Jack auzise povesti tulburatoare, iar devotata doctorita – vrajitoare de destine incurcate, ii repeta amestecand lingurita in canile cu ciocolata calda: “love is dangerous for yout tiny heart” (dragostea e primejdioasa pentru inimioara ta). 
Madelaine cunoscuse durerea cand realizase ca nu va putea sa aiba propriul ei copil si povesteste cum “ dupa o zi intreaga de lungi suspine, mi-am dat seama ca daca-mi beau lacrimile ma linistesc, mai ales drese cu un dram de calvadis. Dar daca bei cand esti intr-o stare obisnuita, ajungi sa nu mai fii fericit decat daca bei si e un cerc vicios, nu te mai opresti din plans ca sa iti bei lacrimile”. La 10 ani, Madeleine se lasa convinsa de Jack si-l duce la oras ca sa descopere lumea. Cand aude dangatul unui clopot intreaba mirat: “asta-i tatal meu?” . Apoi tanguirea unei flasnete ii umple urechile , iar cantecul ii ravaseste sufletul. Madelaine ii spune “functioneaza cam ca inima ta(…). E un mecanism cu emotii inauntru”. Si-atunci o zareste si pe data se-ndragosteste de frumoasa cantareata Acacia care “isi tine capul mandru ca o dansatoare de flamenco in miniatura. Sanii par doua bezele intr-atat de coapte, ca iti vine sa le infuleci pe nemestecate”. Madelaine, speriata si suparata de-o potriva, nu conteneste cu povetele:”sa stii ca asta-i o nimica toata pe langa ce ti se poate intampla daca te indragostesti. Mai devreme sau mai tarziu, o sa platesti cu multa suferinta intreaga bucurie care te cuprinde cand iubesti. Si cu cat vei iubi mai mult, cu atat durerea pe care o vei simti va fi mai ascutita. Vei cunoaste dorul, chinurile geloziei si ale incertitudinii, senzatia ca esti respins si ca ti se face o mare nedreptate. Frigul o sa-ti macine oasele, iar sangele se va preschimba in sloiuri de gheata ratacind pe sub piele, prin tot trupul. Mecanismul inimii tale va sari in aer. Eu ti-am pus ceasul, asa ca stiu pe dinafara cat poate duce. Pesemne ca forta fericirii nu-l va dobori. Dar nu e destul de destoinic ca sa indure chinurile dragostei”. Jack, pret de 4 ani, se lupta cu copilaria si invata ce inseamna iubirea in universul duioasei Madeleine, jumatate natural, jumatate imaginar, in care oamenii vin betejiti si pleaca fie cu un picior de lemn, fie cu o coloana vertebrala unsa pe alocuri unde e cam roasa de rugina, cu prostituate afectuoase si cu batranul Arthur care isi cara ouale pline de-amintiri in cavitatea toracica. Neputand s-o uite, Jack se decide sa mearga la scoala, iar in adolescenta se straduieste sa inteleaga si sa isi masoare dorul si neputinta, tristetea si umilinta in lupta cu batausul scolii, Joe, un alt pretendent la inima fetei. “In doar cinci minute, Joe mi-a fixat ceasul la ora realitatii, transformand corabia mea indrazneata intr-o biata pluta in deriva”. Jack intelege ca lupta dintre ei nu se poate termina cu bine, caci “chinurile dragostei preschimba oamenii in monstri de tristete”. Dar tanara Acacia e plecata in Andaluzia, iar Jack se decide sa paraseasca Anglia si sa mearga in cautarea ei. Face un scurt popas in Paris, unde il intalneste pe George Melies care ii devine tovaras in aventura sa amoroasa, angajandu-se sa ii ingrijeasca inima- ceasornic. George il invata ce inseamna dragostea: 
“Ia aminte la ce-ti spun, esti gata? Asculta-ma bine, fii ochi si ureci: singura smecherie, cum o numesti tu, care-ti va permite sa o seduci pe fata visurilor tale este chiar inima ta. Nu cea in forma de ceas, care ti-a fost pusa la nastere. Eu vorbesc de cea adevarata, cea de dedesubt, din carne si sange, care pulseaza. Pe asta trebuie sa o pui la treaba! Uita de problemele de mecanica, nu le mai da atata importanta! Fii prudent, dar mai inainte de toate, daruieste, daruieste-te fara sa te gandesti prea mult!”, “Sa te porti ca un jucator de poker. Sa nu-ti arati nici temerile, nici indoiala. Pui in joc o carte atotcastigatoare, inima ta. Crezi ca-i punctul tau vulnerabil, dar daca-ti intra odata-n cap sa-ti asumi aceasta slabiciune, ceasornicul-inima te va face sa fii altfel decat ceilalti. Si tocmai aceasta diferenta va fi arma ta de seductie!” Sentimentele sunt descrise intr-o maniera atat de delicata, incat nu poti sa nu te miri de toata incarcatura emotionala a cuvintelor. Iata cum descrie revederea frumoasei andaluze:  “...in pieptul meu, moara de vant care se falea ca inghite totul in cale a devenit din nou cuc elvetian cat o gamalie de ac” si ii marturiseste :” Te iubesc fara noima, pentru ca mi-e inima bolnava din copilarie. Doctorii mi-au interzis cu desavarsire sa ma indragostesc, ceasornicul e prea fragil pentru dragoste. Mi-am pus totusi viata in mainile tale, n-a fost vis, iubirea ta mi-a dat un leac asa de puternic, incat m-am simtit in stare sa mut si muntii din loc pentru tine”. Fata este impresionata de drumul pe care Jack l-a facut in cautarea ei si invata sa descopere intre sunetele emotiilor” tic-tac, bum-bum”sensul iubirii, iar Jack atinge culmile unor trairi de-o intensitate covarsitoare:“Ne iubim ca doua bete de chibrituri. Nu vorbim, ci ne aprindem. Nu ne sarutam, ci provocam “incendii”. Cat sunt de inalt, de un metru saiseci si sase, corpul mi-e zgaltait de un cutremur de pamant. Inima evadeaza din invelisul-inchisoare, se scurge prin artere, imi ajunge in teasta si se preschimba in creier. Sunt tot o inima…” Cand cei doi impartasesc sentimente comune, apare Joe, si el indragostit si aflat in cautarea frumoasei andaluze. In aceasta batalie, Joe ii rupe mecanismul inimii, iar Jack sta in coma 3 ani, timp in care viata tuturor se schimba. Cum? Cititi voi romanul! Drept concluzie: cartea este construita in jurul acestei alegorii, explicata prin faptul ca sufletul uman, in toata diversitatea sa, este un mecanism unic, construit ca sa ne sustina forta sentimentelor atunci cand ne inalta in frenezia si bucuria iubirii, dar si agonia atunci cand ne coboara in abisurile disperarii. Ca in iubire trebuie sa ai curaj sa iti asumi atat zborul, cat si caderea. In esenta, acest roman este o carte mica pentru oamenii mari cu suflete fumoase si delicate. Daca nu va incadrati in acest segment, nu va apucati de ea. Dragostea nu e pentru oricine.

Inainte de a pune punct, ar trebui spuse cateva cuvinte si despre autor. Mathias Malzieu, cantaret de profesie si vocalist in trupa Dionysos, a publicat pana acum 4 carti. Doar un suflet delicat putea sa scrie ”o carte muzicala prin poezia trairilor”, aflata la limita fantasticului, fara a uita nici macar o clipa de definitia si harta sentimentelor“, “o carte ca o inima de turta dulce pentru copii mari”. Lui i-a iesit din prima. Si zau daca am citit vreun roman - alegoric, vreun roman-metafora mai sensibil decat asta, caci indiscutabil, dragostea este un joc ce nu se poate juca decat in doi! Unii mai incearca-n trei, dar nu-si dau seama ca aia este deja o hora!