Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 25 septembrie 2014

Padova si Castelul Miramare de langa Trieste (Italia partea a 6-a)

De la Verona am tinut drumul drept spre Padova. Ei, cu orasul asta este o alta poveste! Cand te cazezi intr-o locatie dintr-un lant hotelier de renume, iti iei si doza de indiferenta de la angajatii lui. Hotel mare, central, cand sa garam masina, nu intra, ca e prea inalta. Cautam parcare pe GPS, doar una, in zona restrictionata auto, nu departe de Piata Domului, unde aveam sa mai bifam inca o nazdravanie! N-aveam incotro, ne-am asumat o amenda prezumtiva, dar cand sa ajungem sa facem dreapta pe strada, iaca si semnul de interzis pentru ca se fac reparatii! O ora ne-am rotit in acelasi perimetru, pana n-am intrat pe-un interzis n-a fost chip s-ajungem! La hotel, surprize-surprize, dupa ce dai un porcoi de bani pe cazare, platesti internetul. Al meu s-a enervat! Asta e oras de scartari, dar pana la urma tot a scos banii! Prea multe peripetii, ni se cam umpluse sacul! Padova este un oras universitar renumit, cu minunate obiective turistice. Stradutele sale inguste sunt strajuite de-o parte si de alta de cladiri cu o arhitectura aparte, mici buticuri cu marfa frumos expusa si terase cochete. 
Multe dintre obiectivele turistice au fost distruse in timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar cateva au supravietuit si continua sa atraga in fiecare an mii de turisti veniti din toata lumea. Padova se mandreste cu superbe fresce si chivotul Sf Anton de Padova, unul dintre cei mai venerati sfinti din Italia. Cel mai important obiectiv turistic, capodopera a sec 14, este imensul lacas de cult Capela degli Scrovegni, din Piazza Eremitani, ridicata din comanda noblilului Enrico Scrovegni in 1303 si frumos decorata cu o colectie superba de fresce semnate de catre artistul italian Giotto.
Iconografia capelei este formata din scene simbolice din viata fecioarei Maria si a lui Isus, Alegoriile Viciilor si Virtutilor si alte momente importante mentionate in Biblie. Capela a fost ridicata in cinstea Sfintei Maria a Caritatii. Lucrarea “Judecata de Apoi” reprezinta punctul de interes major din lacas. In vecinatatea ei se afla gradina botanica, care dateaza din sec 16, unde sunt crescute plante medicinale.  Vis-à-vis de capela se afla Musei Civici care gazduieste expozitii de monede, picturi, sculpturi si arheologie.



Ceea ce ne-a taiat respiratia a fost  Basilica di Sant Antonio(Il Santo), situata in Piazza del Santo, care dateaza din sec 14 si este admirata pentru ornamentele sculptate in marmura. In sec 13, cand Sfantul Anton traia, pe locul actualei biserici se afla o alta mai mica, Santa Maria Mater Domini, inclusa azi in Sant Antonio da Padova, cunoscuta sub denumirea de Capela Madonei Negre. Interiorul decorat in stil bizantin este pus in valoare prin lucrarile semnate de Donatello si  mormantul Sf. Anton – loc de pelerinaj pentru credinciosi. Universita degli Studi di Padova este una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior din lume si una dintre cele mai renumite scoli italiene, a doua ca vechime din Italia. Ea a fost ridicata in 1222, prin migratia unor profesori si studenti din Universitatea din Bologna, datorita faptului ca se simteau incorsetati de rigiditatea educationala universitara si isi doreau o institutie in care libertatea academica sa de afirme printr-o noua abordare pedagogica, promovata prin cursuri de predare originale. Initial, aici se predau cursuri din domeniile jurisprudentei, teologie, retorica,  medicina, astronomie si filozofie. In sec 16-18 aici au studiat Nicholaus Copernicus, Tomaso Campanella, Giovanni della Mirandola. Francesco della Rovere si multi altii. 



Pizza della Frutta, Pizza dei Signori si Piazaa della Erbe sunt locuri care merita vizitate, alaturi de Palazzo della Ragione (Il Salone), unul dintre cele mai mari edificii medievale italiene construit intre sec 11 si 13, si superbele fresce din Baptisteriu, schitate de catre Giotto si realizate dupa schitele lui de catre Nicolo Miretto si Stefano da Ferrara. Picturile redau sistemul de justitie care facea conexiunea dintre viata civica si astrologie (ciclurile zodiacale). Tot aici se afla cea mai mare cafenea din Europa anilor 1831, Caffe Petrocchi, proiectata si ridicata de catre arhitectul Giuseppe Jappelli in stil neoclasic, situata in Via VIII Febbraio. Pe Via Orto Botanico se afla Orto Botanico di Padova - cea mai veche gradina botanica academica din lume care dateaza din 1545, ridicata la comanda calugarilor benedictini de la Sf Justine in scopul cultivarii plntelor medicinale si data in grija si priceperea lui Luigi Squalemo. Merita vizitate Basilica di Santa Giustina(Via Giuseppe Ferrari) si Prato della Vale (Via Michele Sanmicheli). Padova este extrem de ofertanta pentru pasionatii de arta, istorie si arhitectura, iar Padova Card, valabil pentru 48 si 72 de ore, garanteaza gratuitate pentru transportul in comun si zone extraurbane, parcare gratuita in parcarile principale din oras, intrare gratuita in 12 situri istorice si reduceri la 24 de obiective turistice. Pretul variaza intre 15 si 20 de euro. 
Ar fi lipsit de fair-play sa nu recunosc faptul ca am fost deosebit de impresionata de Piazza Erbe care adaposteste in fiecare sambata dimineata celebra piata cu alimente, fructe si legume. Sunci, jamboane, branzeturi, vinuri, legume, fructe, ierburi proaspete si uscate, peste si fructe de mare, condimente, amestecuri pentru supe si mancaruri stateau gata preparate in saci de panza gata de vanzare. Rosiile deshidratate aliniate ca soldateii, gata de atac, in cosuri inalte de rachita acoperite cu panza. Ciupercile porcesti uscate si trufele pretioase  iti umpleau plamanii de arome. Sticle cuminti stateau insiruite, pline cu ulei de masline procesat mecanic sau cu otet facut in casa. Un paradis culinar in care am lasat ceva bani! Si ca sa inchei periplul italian intr-o nota comica, la pranz, infometati, ne asezam la o masa pe una dintre terasele din imprejurul domului. Al meu si-a comandat o bere, iar eu vroiam o limonada. Si-mi zice el:”lasa ca ii cer eu in italiana. Ai vazut ca nu le place sa le vorbesti in engleza!Si comanda el si pentru mine un limoncello. Chelnerita beleste niste ochi la mine mai sa ma darame de pe scaun! Al meu zice:”draga, la pranz, pana ce si femeile beau un pahar de vin alb, numai tu comanzi limonada!” Eu nu tin la bautura. Nici nu-mi place si ma si doare capul imediat ce o miros! Nu mai spun ca ametesc in doi timpi si trei miscari. Vine berea lui, iar mie imi pune inainte un paharel aproape plin cu un lichid de culoarea lamaii. Ma uit chioras la pahar si-i zic: “nu stiu cum fac astia limonada, dar mie imi trebuie vreo 10 masuri din astea!” Cand gust, sa cad! Era lichior de lamaie tare ca piatra! A fost amabila duduia, l-a luat inapoi si mi-a adus limonada! A ras si ea, i se parea ciudat s-o dai la pranz pe tarie! In ziua urmatoare ne-am luat rams bun de la Italia, nu inainte sa mai facem un ocol pana aproape de Trieste, la Castelul Miramare.  
Acesta a fost construit de catre Carl Junker intre 1856 si 1860 din ordinul arhiducelui Ferdinand Maximilian von Osterreich, fratele imparatului Franz Joseph I, pentru sotia lui, Charlotte von Belgien. Miramare este un castel mic, ridicat pe faleza stancoasa din Golful Grignano la Marea Adriatica. Cand sa parcam, nici un loc disponibil. Al meu, un domn, a ramas la masina, iar eu am vizitat bijuteria! Alergand si pozand.









A meritat! Am traversat din nou Slovenia si, desi ne propusesem sa vedem macar castelul Postonjna Jama, timpul nu ne-a mai permis. Trebuia sa ajungem pana la 10 noaptea la hotel. A doua zi aveam sa alergam sa mai vedem inca o data Budapesta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.