Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

marți, 1 iulie 2014

Carthusia - parfum de nisa

In 1830, Regina Giobanna d’Angio si-a anuntat vizita la manastirea Carthusia din St Giacomo, iar in cinstea sosirii ei, staretul a realizat un frumos aranjament floral folosind toate florile pe care le-a gasit pe insula Capri. Evident ca se apucase dis de dimineata de lucru. Florile pe care le culesese de cu seara le asezase cu grija intr-un vas incapator, in apa, ca sa stea proaspete pana a doua zi in zori. Imbracat in reverenda calugareasca, si-a pus ochelarii pe nas, si-a suflecat manecile largi, a tras vasul cat mai aproape de el si s-a pus pe treaba. A tot lucrat fericit la aranjament cateva ore bune si mireasma care ii umplea narile de arome florale o considera divina, ca insasi aparitia regala in modesta sa manastire. 
Cand a terminat, a pus florile in locul in care sa nu treaca neobservate si s-a pus pe asteptat. Regina a venit,  a vazut si s-a grabit sa plece mai departe. Staretul uitase de buchetul de flori la care muncise pret o dimineata intreaga si abia dupa trei zile, standu-i parca-n drum, s-a gandti sa il arunce. S-a apropiat de vas, si-a intins bratele obosite intr-o imbratisare imaginara si a apucat vasul cu apa in dorinta de a-l goli de lichidul care nu-si mai gasea utilitatea. Indreptandu-se spre usa mare din lemn, aroma florilor mergea agale alaturi de el, desi frumoasa arhitectura florala ramasese nemiscata in urma sa, asezata cu grija pe masa. Atunci si-a dat seama: apa mirosea a flori! Si-a chemat fratii, iar alchimistul manastirii s-a pus pe studiat.  Dupa o vreme a dat verdictul: "garofilum silvestre caprese"! Aceasta era vinovata de mireasma ametitoare care parfumase apa. 


Vreme de 100 de ani, reteta batranului staret a ramas pierduta in catastifele bisericesti si, desi multi au incercat sa ii dea de cap, toate eforturile s-au finalizat cu un esec, unul mai mare decat altul. In 1948, in vremea unui alt staret din aceeasi manastire, a fost gasita reteta renumitului parfum, care uimise si delectase o frumoasa regina, intre pagini prafuite ale unei carti bisericesti. Staretul a dat fuga la Papa si-a cerut voie ca reteta sa fie inmanata unui chimist celebru si serios care isi avea micile laboratoare in Torino, sa incerce sa reinventeze faimosul parfum care daduse nastere multor povesti povesti. 
Asa s-a nascut Casa Carthusia (careia unii ii spun Certosa). Aceasta ar fi istoria in rezumat a parfumurilor din Capri, stranse laolalta sub emblema casei Carthusia. 
Ele fac parte din gama parfumurilor de nisa, tocmai datorita ingredientelor rare, atent selectate pentru calitatile lor extrem de rar intalnite. 
Parfumurile destinate doamnelor au la baza esenta extrasa din garoafele salbatice de Capri, in vreme ce acelea destinate domnilor au la baza esenta de rozmarin, ambele culese de pe Monte Solaro. 
Intreg procesul de realizare a parfumului este artizanal, urmand cu strictele aceleasi metode  folosite odinioara de calugari. Minusculele flacoane, originale si inspirate, sunt si astazi realizate manual. Colectia Carthusia este formata din opt parfumuri exclusiviste: 
Io Capri, Aria di Capri, Fiori di Capri, Mediterraneo, Casthusia Uomo, Ligea, Numero Uno si Via Camerelle. Pentru cei care ajungeti pe insula Capri, trebuie sa stiti ca parfumeria se afla la intrarea in Gradinile Imparatului Augusto. Parfumurile amesteca esente fructate (de lamaie, portocala, piersica), de lemn (cedar, stejar), florale (lavanda, mimosa, ylang-ylang, liliac , camelie, gardenie), piper negru si ceai verde. Numarul de esente folosite intr-un parfum variaza intre 25 si 80. Daca primiti vreunul si nu va place, astept sa mi-l dati mie!
















2 comentarii:

  1. Interesant. Cum ti-a venit ieea sa scrii despre acest parfum?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am eu o chestie cu parfumurile de nisa! Mai cu seama cele care au povesti in dop!

    RăspundețiȘtergere

Fiti exigenti! Sugestiile sunt binevenite. Criticile, asumate.