Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 2 octombrie 2013

Rabindranath Tagore



„Nu un ciocan a facut pietrele atat de perfecte, ci apa, cu dulceata sa, cu dansul si suntetul sau”

Aseara citeam un volum de poezii al celui care a fost numit „sufletul Bengalului” sau „profetul Indiei moderne”. 

„Fara de moarte m-ai facut, asemeni bucuriei tale.
Vasul acesta plapand tu il golesti iarasi si iarasi si necontenit il umpli cu viata neinceputa.
Flautul acesta mic de trestie l-ai purtat peste munti si vai si din el ai izvodit cantece nepieritoare.
La atingerea nemuritoare a mainilor tale, inima ea firava isi pierde tarmurile in bucurie si naste cuvantul negrait.
Prin mainile mele nevrednice imi vin nesfarsitele tale daruri.
Varstele trec si tu torni mereu, si inca sa umpli mai este loc”.

Sincer, doar poezia lui Omar Khayyam mai poate aduce atat de multa muzica in cuvinte si atat de multa delicatete in mesaje. Cred ca v-ati dat seama ca fac referire la Rabindranath Thakur, cunoscut de catre noi, europenii, sub denumirea de Tagore, unul dintre cei mai importanti oameni de cultura din India moderna.  

„Nu te teme de clipa! asa canta glasul eternitatii”.
„Iubirea e plenitudinea. Ea nu cerseste, ci doreste”.
„Femeile creeaza din iubire, barbatii creeaza din imaginatie”.

Poetul a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatura din Asia. Asa cum numai India poate zamisli talente de exceptie, Tagore a fost deopotriva filozof si poet, compunand peste 2000 de cantece, scriind peste 1000 de poezii, peste 100 de povestiri, peste 50 de piese de teatru, peste 10 romane.

„Te iubesc, dragul meu. Iarta-mi aceasta iubire. Ca o pasare ce si-a pierdut cararea m-ai prins in umbra aripilor tale, ca valul sufletului meu sagetat de puterea ta cazu. Acopera-l cu mila ta, dragul meu drag, si iarta-mi aceasta iubire. Si daca nu ma poti iubi, dragul meu, iarta-mi aceasta durere. Nu-mi zvarli priviri rautacioase din departarea zarilor. Ma voi strecura in coltul meu si inmarmurita voi ramane in puterea ingandurata a noptii. Cu amandoua mainile acori-voi rusinea ochilor mei. Intoarce-ti fata de la mine, dragul meu drag, si iarta-mi asta durere. Si daca ma iubesti, dragul meu, iarta-mi asta bucurie. Cand sufletul meu e scaldat de valurile fericirii, nu rade de ratacirea mea involburata de primejdii. Cand inaltata pe soclul puterii te conduc cu tirania dragostei mele si, cand, ca o zeita, imi inchin tie darurile mele, primeste-mi mandria, dragul meu, si iarta-mi fericirea.”
 
Opera sa a fost atat de iubita si apreciata in India si in zonele invecinate, incat Imnurile nationale ale Indiei si Bangladesh-ului sunt compuse pe versurile sale.
„Copacii sunt efortul nesfarsit al Pamantului de a vorbi cu cerul”.
„Viata e un dar pe care il merita, numai atunci cand il daruim”.
„Credinta este pasarea care canta cand zorii nu au aparut inca”.

El s-a nascut la Calcutta intr-o familie distinsa de brahmani numiti Banerjee, care in timpul coloniei engleze, denumirea mostenita din strabuni de Thakumashai, adica domnul sfant, a fost anglicizata si a fost inlocuita cu Thakur, iar mai apoi Tagore. Familia si-a educat copiii in privat, angajand profesori care veneau la conac. Poetul a fost educat dupa modelul englezesc, desavarsindu-si educatia la la Facultatea de drept din cadrul University College din Londra in 1878. Desi au fost 14 copii la parinti, iar mama lor a murit cand poetul avea o varsta frageda, toti fratii lui au devenit nume de referinta in India acelor timpuri: Fratele lui, Dwijendranath a fost un respectat filosof si poet, Satyendranath a fost primul indian numit intr-o funtie publica importanta,  Jyotirindranath a fost un repurtat dramaturg, muzician si compozitor, iar sora lor, Swarnakumari, a fost un respectat romancier.
Un an mai tarziu , la varsta de 22 de ani, s-a casatorit cu Mrinalini Devi, fiica unui functionar in imobiliare, care avea doar 12 ani. Impreuna au avut cinci copii dintre care trei au supravietuit, o fata si doi baieti. El s-a retras la mosiile din Shelaidaha si s-a bucurat de cea mai productiva perioada din cariera sa literara.

„Numai acela este liber care iubeste libertatea pentru el si e bucuros s-o extinda si asupra altora.”
„Nu te uita in urma, ci priveste cu curaj tot ce ti-a harazit soarta. Mergi inainte cu bucurie, aduna-ti toate puterile pentru a alege binele din tot ce vei avea de infruntat.”

A trait pana la varsta de 80 de ani, s-a bucurat de recunoastere literara si politica alaturi de cel pe care avea sa il denumeasca Mahatma ( „marele suflet”) Gandhi, militand pentru drepturile si independenta Indiei, pentru validitatea casatoriilor religioase, pentru reforma agrara s.a. Pentru multi dintre noi, Tagore reprezinta poetul national al Indiei, vocea care s-a facut auzita dincolo de granite si continente prin simplitatea si profunzimea cuvintelor atent organzate in poeme sublime sau in cugetari profunde. daca va place sau nu, asta deja tine de „gust”.