Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

joi, 23 mai 2013

Baile Herculane- "cea mai frumoasa statiune balneara de pe continent"



Ma gandeam bunaoara ca ar fi bine sa imprumutam si noi anumite practici de la cei mai destepti decat noi, daca asta ne ajuta sa ne cunoastem tara si istoria mai bine.
Pe Travel Channel exista un obicei foarte frumos de a promova o tara sau un oras dupa lucrurile care ii dau valoare si o particularizeaza in mozaicul tuturor frumusetilor care exista pe lumea asta. Si cum iarasi am fost hoinar prin Banat, in loc sa incep cu dezamagirile, deci implicit cu prezentul, voi povesti despre glorie, deci despre istorie! In drumurile mele ratacite am ajuns intr-o statiune uitata, prafuita, naruita in sperante desarte si asteptari zadarnice. Se numeste Baile Herculane.
Ce-ar trebui sa stim despre o alta bijuterie uitata si ignorata a Banatului? Raspunsul este simplu:
·                     ca Aqua Herculis este denumirea latina a statiunii Baile Herculane;
·                     ca statiunea dateaza de aproximativ 2000 de ani si este una dintre cele mai vechi statiuni din lume si cea mai veche din Romania;
·                     ca se afla la o altitudine de 168m deasupra marii si aerul este puternic ionizat datorita izvoarelor termale si padurilor care o inconjoara;
·                     ca se afla la aceeasi latitudine cu Nisa si Venetia si se bucura de un climat mediteranean;
·                     ca sotul Imparatesei Sissi, Imparatul Franz Josef, a spus despre aceasta ca  “in Valea Cernei exista cea mai frumoasa statiune balneara de pe continent”;
·                     ca statiunea a fost vizitata de numeroase personalitati precum Goethe, Andersen, Imparatul Iosef al II-lea, Imparatul Francisc I si Imparateasa Carolina, de Imparatul Franz Josef si sotia lui, Elisabeta (Sissi), de Arhiducele Carl, iar mai tarziu, de catre Regele Carol al Romaniei si multi oameni de cultura si politici din perioada de dinainte de comunism;

·                     ca statiunea are cea mai frumoasa gara din Romania, construita in perioada 1878 si 1886, dupa planurile arhitectului A. D. Serres, in cel mai frumos stil baroc. Edificiul trebuia sa reproduca in modul cel mai fidel castelul de vanatoare al Imparatesei Maria Tereza din apropierea Vienei. Corpul central, decorat la exterior cu o cupola cu tigle multicolore, alcatuind frumoase figuri geometrice, este decorat in interior cu fresce reprezentand scene din mitologia romana. 
Acestea sunt puse in valoare de niste corpuri de iluminat superb realizate si de prezenta unui orologiu care i-a apartinut lui Paul Garnier. Pe peronul strajuit de colonade imbracate in liane, se afla montat pe perete un alt ceas al aceluiasi renumit ceasornicar.
Din pacate, din gloria de altadata s-a ales si aici praful. De cum cobori din masina sau din tren, saracia te apuca din toate partile si simti cum te doboara. Nu mai gasesti nimic din cocheta statiune de odinioara. Iar istoria isi ascunde si de data asta chipul, rusinata de prezentul caruia ii suntem martori. Deci haineti sa vedem ce a fost odinioara si ce este astazi!
Statiunea este amplasata in vestul tarii, pe malul raului Cerna, in judetul Caras - Severin. Prima sa atestare dateaza din anul 153 d.Hr. In timpul stapanirii Imperiul roman aici au fost ridicate Termele Herculi, (Ad Aquas Herculi Sacras).In timpul civilizatiei romane, statiunea a fost frecventata de catre aristocratia Romei antice, pentru puterile tamaduitoare ale izvoarelor termale descoperite aici. Acesta este motivul pentru care au denumit initial statiunea Aqua Herculis, punand-o sub protectia fiului lui Zeus, Hercules, patronul izvoarelor termale si al puterii si echilibrului dintre forta fizica si cea spirituala. In perioada romana au fost ridicate temple, viaducte, bai inchinate zeilor Hercules, Hygieia si Aesulap. Dintre toate statuile care i-au reprezentat odinioara pe zei doar una mai dainuie astazi, sapata adanc in stanca din Baile Romane. Din acea perioada inca se mai pastreaza apeductele, cateva statui si renumitele bai.
Dupa retragerea armatei romane, baile au intrat intr-un con de umbra si au rezistat eroic atat populatiilor migratoare, cat si ocupatiei turcesti. Dar aveau sa renasca o data cu trecerea Banatului in componenta Imperiului Habsburgic in anul 1717. Astfel, din 1736, in timpul generalului Andreeas Hamilton, fost guvernator al Banatului in timpul domniei Imparatului Carol al VI-lea, statiunea a inceput sa fie modernizata renovandu-se: baile, caile de acces, cladirile de referinta. Guvernatorul mentiona existenta termelor Hercules, Esculap si Higeea. A construit pavilioane de cazare, a introdus iluminatul electric, a construit calea ferata ce lega Timisoara de Orsova. Stilul baroc imbraca forme arhitecturale sobre si elegante, transformand statiunea intr-unul din locurile cele mai frumoase din Romania si din Europa.
Centrul statiunii, aflat astazi intr-o stare avansata de degradare si cunoscut sub denumirea de Pavilioanele Imperiale, a adapostit mai multe familii regale.
Vila Elisabeta a fost imobilul in care Sissi de Austria venea incepand cu primavara anului 1887 la cura termala pana in anul 1896. Acest imobil a fost darul Imparatului Franz Josef pentru frumoasa sa sotie, constructie care astazi este inclusa in patrimoniul monumentelor istorice. Vila a fost construita in perioada 1880-1882 dupa proiectul arhitectului Wilhelm Doderer (cel care a proiectat si Castelul Peles) in stil baroc.
Alt edificiu a reprezentat odinioara apartamentele Imparatesei Maria Tereza si a gazduit  balurile si dineurile la care luau parte capetele incoronate ale Europei. Nu departe de aceste cladiri de patrimoniu, ridicat din ordinul aceleiasi Imparatese Maria Tereza, se afla Foisorul Verde, amplasat de versantul muntelui, in apropiere de Domogled, dezvaluind o priveliste ce taie respiratia. Se pare ca aici obisnuia imparateasa sa urce si sa admire peisajul de o frumusete uluitoare. Un alt edificiu important este Baile Neptun, constructie ce dateaza din perioada 1883-1886 si care a fot ridicata dupa proiectul arhitectului Alpar. In momentul inaugurarii sale, acest complez balnear era cel mai modern, avand in componenta sa doua aripi care adaposteau 32 de cabine si doua bazine imbracate in marmura rosie cu apa termala sulfuroasa.
Faimosul Casino, construit intre 1850 si 1900, tot dupa planurile arhitectului Wilhelm Doderer, a reprezentat punctul de referinta al statiunii.
Cladirea era unica prin frumusetea ponticurilor si a picturilor murale. Spitalul pentru Trupa si Ofiteri a fost si el ridicat intre anii 1808 si 1810, fiind, asa cum ii arata si numele, spitalul militar care deservea subofiterii si militarii Regimentului de Granita Austriac.
Doua hoteluri reprezentau perlele acestei statiuni: fostul hotel Dacia si fostul hotel Ferdinand, ambele construite in perioada barocului austriac. Hotelul Dacia, cunoscut anterior drept Ospataria cea Mare, a fost ridicat intre 1812 – 1829, in vreme ce Ferdinand a fost construit ceva mai tarziu, intre 1860 si 1862.
Astazi mai regasim contururi in forme naruite si prafuite a ceea ce odinioara reprezentau splendorile statiunii. Singurul lucru neschimbat peste arcul timpului este apa termala sulfuroasa, atat de cautata pentru cei care sufera de reumatism, inca umpland strandurile 7 Izvoare, Hercules, Cerna si multe altele. Principalele izvoare care alimenteaza statiunea, Ileana, Iosif, Hercules, Regna Maria, Elisabeta, Fantana pentru Ochi si Izvorul Tamaduirii  sunt si ele martorele mute ale unor vremuri de glorie apuse. 
Din pacate nu au gura sa ne spuna ce-au vazut de-a lungul timpului, si nici sa ne certe pentru nepasare si indolenta. Daca veti scuza prezentul dand vina pe perioada comunista, trebuie sa stiti ca in acea perioada regimul a avut grija sa ii atenueze aerul cochet si aristocratic. Declinul adevarat a inceput insa dupa 1989. Multe din cladirile de patrimoniu au fost cedate unor oameni politici care au avut si au alte interese decat sa conserve istoria. Desi acestia s-au angajat sa investeasca in pastrarea patrimoniului arhitectural, cladirile au fost lasate sa cada. Iar cei care le-am dori salvate suntem putini si nostalgici, poate ineficienti in incapatanarea noastra de a mai salva ceva din ceea ce a fost odinioara “cea mai frumoasa statiune balneara de pe continent”

Biliografie:
http://www.baileherculane.ro/despre-orasul-statiune-baile-herculane/istoricul-statiunii-baile-herculane.html;
http://www.memoriabanatului.ro;
www.agero-stuttgart.de