Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 26 septembrie 2012

Virginia Andreescu - PRIMA FEMEIE ARHITECT din ROMANIA

Astazi am stat agatata de volanul masinii si, ca de fiecare data, ascult prin rotatie radiourile. Evident ca, printre calupurile cu puvblicitate, ascul ne voie si emisiunile radio. Cineva, persoana importanta la un post de radio, povestea despre femeile renumite ale Roamniei, cele care au fost no 1 in topul femeilor de succes la nivel mondial. Cand a fost pronuntat numele Virginiei Andreescu am ramas putin contrariata. Initial, m-am gandit ca memoria mea incepuse sa ma lase incet, dar sigur. cand am ajuns acasa in fata calculatorului, aveam sa devin si mai socata, caci toate articolele de pe net, inclusiv pe site-ul arhitectilor din Bucuresti, aparea informatia ca romanca noastra a fost prima femeie arhitect din lume. As vrea sa spun raspicat:nu, nu, nu, NU! Nu a fost prima femeie arhitect din lume, ci doar din Romania! Si acesta este un merit indiscutabil si nu inteleg de ce trebuie sa ne impaunam cu ceea ce nu suntem! 

Virginia Andreescu-Haret s-a nascut pe 21 iunie 1894 si a fost nepoata pictorului peisagist Ioan Andreescu si sotia matematicianului si astronomului Spiru Haret, fiul ministrului Educatiei Publice sub Regele Carol al II-lea. Cand fata avea 9 ani, mama ei a decedat si a fost obligata sa aiba grija de cei 3 frati mai mici si gospodarie. I-a placut sa picteze in acualrele, iar picturile ei apartin astazi Colectiei de Stampe a Bibliotecii Academiei Romane. datorita greutatilor familiale, a fost obligata sa studeize acasa, a absolvit liceul in privat, luandu-si examentul de bacalaureat la Liceul Mihai Viteazul. cand a implinit 18 ani, s-a inscris la Scoala Superioara de Arhitectura unde a intrat pe primul loc, iar, la absolvire in anul 1919, a devenit prima femeie arhitect din tara. Simultan, ea a absolvit si cursurile facultatii de Belle-Arte. In 1923, la 29 de ani, s-a angajat la Ministerul educatiei nationale, la serviciul tehnic de unde s-a si pensionat in 1947. A fost prima femeie promovata in grad de arhitect inspector general, iar pentru activitatea profesionala i s-au decernat numeroase premii care i-au confirmat valoarea ca arhitect. A reprezentat in perioada interbelica Romania la Congresele Internationale de Arhitectura de la paris, Roma, Moscova si Bruxelles. A proiectat palatul Tinerimea Romana – edificiu realizat pe 7 etaje si decorat cu basoreliefuri cu scene din antichitate, liceele Dimitrie Cantemir si Gheorghe Sincai, pavilionul administrativ si dependintele Aeroportului Baneasa, Biserica Sfanta Treime , Cinematograful Parc de la Govora, Cateva dintre primele blocuri din beton armat construite pe Calea Victoriei din capitala si multe altele.  S-a stins din viata in ziua de 6 mai 1962 lasand in urma sa o opera impresionanta.

In 1890, deci cu 4 luni inainte de nasterea arhitectei romance, Signe Hornborg (186201916) obtinuse licenta in arhitectura la Universitatea de Stiinte din Helsinki. Ea nu a profesat niciodata, dar ea a fost prima arhitecta din lume care a obtinut o diploma in arhitectura. Din pacate nu am gasit nici o poza cu ea.


In 1902, Julia Morgan (1872-1957) absolvea facultatea de arhitectura Ecole des Beaux-Arts din paris. ea a profesat vreme de 45 de anisi a proiectat peste 700 de cladiri: biserici, birouri, spitale, magazine si cladiri din sistemul educational, inclusiv Hearst Castle.

Louise Blanchard Bethune (1856-1913) a fost prima femeie din America, care a lucrat ca arhitect profesionist, lucrand vreme de 5 ani in biroul unui important arhitect din Buffalo, Richard A, Waite. Dupa aceea, s-a asociat cu arhitectul Robert Bethume cu care s-a si casatorit la scurta vreme. Ea a proiectat multe cladiri industriale si obiective publice, castigandu-si recunoasterea profesionala prin proiectele unor renumite hoteluri si scoli, cel mai renumit fiind Lafayette Hotel, inaugurat in 1904, pentru care a incasat fabuloasa suma de 1.000.000 de dolari. 


Cu toate astea, multe dintre cladirile proiectate de ea au fost ulterior demolate. In 1888 a fost primita ca membru corespondent in American Institute of Architects, iar cativa ani mai tarziu a devenit membru deplin si prima femeie membru AIA.

Primul angajat al firmei marelui arhitect american Frank Lloyd Wright a fost tot o femeie, Marion Mahony Griffin, care a fost prima femeie din istorie cu o diploma oficiala in arhitectura.
Toate aceste informatii nu stirbesc cu nimic prestigiul frumoasei arhitecte Virginia Andreeascu Haret, ci doar o pozitionam in locul care i se cuvine, ramanand recunosctatori pentru tot ceea ce a facut pentru arhitectura romaneasca.