Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

sâmbătă, 11 august 2012

Cinema Arhipelagul - festivalul de film de pe Yao Noi Rocks

Cand oamenii se gandesc la Thailanda, ei o percep ca o destinatie de calatorie catre plaje intinse cu nisip alb si apa limpede ca si cristalul.  Aici, in luna martie a acestui an, a avut loc prima editie a festivalului de film de pe Yao Noi Rocks, in perioada 9-13  martie 2012 la Six Senses Yao Noi. Tema acestui festival a fost „PRIMORDIAL” si s-a desfasurat sub sloganul:“Arriving to a place of origin where roots and nature are embraced.” (in traducere “ Intoarcerea la origini, acolo unde radacinile si natura se imbratiseaza”).
Festivalul de filmul de la Yao Rocks NOi aspira sa devina o platforma de comunicare alternativa a mediului, in care umanul se reintegreaza in natura, asumandu-si rolul de  pionier al eco-turismului cultural. Evenimenul s-a dorit un schimb de idei creatoare intre culturile popoarelor .
Festivalul a durat timp de 4 zile si 3 nopti, timp in care, pe parcursul zilelor, au fost organizate activitati de promovare a turismului local (vizitarea insulelor din imprejurimi, interactiunea cu localnicii), sesiuni de dezbatere interactiva si comunicare , ateliere de creatie, iar seara au avut loc proiectii de film. Patru zile pline de proiecţii de filme şi ateliere de lucru au adus artişti, actori, designeri, jurnalişti şi împreună la film pe stanci. Waris Ahluwalia a Casei de Waris a sustinut un atelier de vopsitorie Batik. 
Activităţile locale, dezbaterile  şi sesiunile de comunicare au beneficiat de participarea lui Waris Ahluwalia, Jefferson Hack, Saraiva Andre, Olympia Tan Le şi alte personalităţi, împreună cu sătenii locali din Yao Noi.  Actrita Tilda Swinton, activist cultural, producător şi cineast, care a castigat premiul Palme d'Or 2010,  si-a prezentat prima filmul pe Yao Noi Rocks. Printre  numele de referinta prezente in festival au fost: actrita Tilda Swinton, regizorul thailandez Apichatpong Weerasethakul, Lucrecia Martel.
Apichatpong Weerasethakul şi Tilda Swinton au introdus un concept nou numit "Message in a Bottle", menit sa marcheze prima ediţie de Film pe stâncile Yao Noi. Oaspeţii au fost rugaţi să aducă propriul lor "Message in a Bottle", care poate imbraca orice forma de comunicare: un film, o carte, o sculptură, un tablou, sau chiar o performanţă personala.
Festivalul are scopul de a colecta aceste "mesaje" şi a le stoca într-o bibliotecă locală astfel încât locuitorii oraşului sa se poata  bucura de contribuţiile culturale din întreaga lume.
Obiectivul fundaţiei Rocks Yao Noi a fost acela de a sprijini şi promova filmul şi artele vizuale. Fondatorii acestui festival  sunt Apichatpong Weerasethakul, Nat Sarasas şi Chomwan Weeraworawit.
Cinematograful Archipelago a fost  proiectat de arhitectul german Buro Ole Scheeren si reprezinta un exemplu de creativitate. Arhitectul  a construit un teatru plutitor pe care l-a pozitionat în mijlocul unei lagune, in imediata apropiere a unei insule tropicale în provincia Phuket de sud in sudul Thailandei.
Artistic plasat între două pietre, ecranul de film a fost ancorat pe  o punte plutitoare, independenta de platforma pe care urmau sa fie asezati spectatorii. Teatrul a fost amplasat in laguna din Nai Pi Lae, pe Kudu Island. Scheeren a descris proiectul de design ca o modalitate de a experimenta arta cinematografica  ", undeva în mijlocul lagunei, in acest spaţiu incredibil, care iti transmite  un sentiment de temporalitate, de dezordine, confundata cu senzatia de  plutire."
Oaspetii au fost adusi noaptea cu barca cu motor si asezati pe platforma stralucitoare amplasata in mijlocul apelor linistite ale lagunei Nai Pi Lae din insula Kudu, Tailanda. Spectatorii au fost martorii unui act de cultura desfasurat intr-un peisaj dramatic, cu stanci inalte si inguste sfartecatnd apele oceanului. Participantii au experimentat ambianta generata de convergenta naturii cu arta cinematografica, a sunetelor si luminilor cu a povestilor cinematografice  suspendate in intunericul dintre ocean si cer. 
Ecranul enorm a fost amplasat intre stanci , in vreme ce spectatorii si-au ocupat locurile pe platforma plutitoare, conceputa din piese modulare asamblate intre ele, amplasata in mijlocul lagunei.   
Platforma plutitoare , construita din materiale reciclabile, a fost proiectata bazandu-se pe tehnicile thailandeze folosite de catre pescari in construirea fermelor plutitoare de homari. 
Deoarece teatrul a fost construit pe o platforma plutitoare pe apă, ar putea fi, teoretic, remorcat şi mutat în diferite locaţii de apă în funcţie de condiţiile de flux si relux.
Scheeren a creat Cinema Arhipelagul din materiale reciclate, iar la sfârşitul festivalului, platforma a fost donata comunitatii Noi, cu scopul de a fi utilizata ca loc de joacă si predata autoritatilor  Yao. 
In cazul in care comunitatea locala era interesata sa repete experienta cinematografica unica, platformele puteau sa-si pastreze functia de baza careia au fost ele destinate. 
Cinema Arhipelagul a fost cu siguranta neobişnuit şi frumos în felul său propriu, dar vom lăsa publicul să fie judecător.

Aceasta nu a fost prima încercare a lui Scheeren de a crea experiente cinematografice unice. În 2006, el a organizat si a re-creat cadrul clasic de teatru în aer liber, un drive-in teatru, în mijlocul deşertului Texas, inconjurat de lanturi muntoase impresionante. 

 

Podul lui Moise - Halsteren, Olanda

Olanda, superba tara a lalelelor, digurilor si morilor de vant, are un sfert din teritoriul ei sub nivelul marii cu altitudine medie. De fapt, Olanda are cea mai joasa altitudine din lume, fapt care a dus implicit la impresionante solutii ingineresti in lupta lor permanenta cu apa. Pentru cei care ajung aici, se recomanda sa vizitati: Maeslandkering, digul din Oosterschelde, calea ferata funiculara, mai exact marele proiect Delta Werken. Un proiect mult mai mic a fost premiat cu prestigiosul premiu BNA (Uniunea Arhitectilor Olandezi) – Podul lui Moise. Acesta se afla in Halsteren, un orasel situat in centrul tarii, o localitate banala la prima vedere, dar care ascunde o doza de neprevazut atunci cand vine vorba de atractii si valori. Lacasurile de cult: biserica veche ridicata in 1457 si declarata monument istoric si biserica noua construita la inceputul sec 20 erau principalele atractii ale orasului. In 2011, localitatea a atras atentia lumii prin podul neconventional construit in imediata apropiere a fortului medieval. Arhitectii au plecat de la conceptul biblic in care Moise desparte apa Marii Rosii in doua pentru a conduce poporul evreu de pe un mai pe celalalt si au realizat un proiect absolut original semnat RO&AD Architecten. Podul imparte la propriu apa in doua, permitand oamenilor satreaca de pe un mal pe celalalt. Acest proiect a primit titlul de “cea mai buna constructie a anului 2011” si a fost realizat prin canalul ce apara Fortul Roovere din satul Halsteen. Multe dintre vechile forturi medievale ridicate in sec 17 in regiunea Brabant aveau scopul de a proteja populatia de invazia armatelor franceze si spaniole. Pe vremea aceea, Fort de Roovere era inconjurat cu un sant cu apa de mica adancime la care se putea ajunge cu ambarcatiuni mici. Fortul, care era de fapt un sant lat si o ridicatura de pamant a facut parte din linia de aparare a Brabantului de Vest in sec 17 cand imperiul olandez se lupta cu cel spaniol. In sec 18, el a fost folosit in timpul asediilor franceze si spaniole. 

In 2011 autoritatile locale au decis sa aranjeze imprejurimile satului, concentrandu-si atentia asupra ruinelor fostului fort de aparare pe care isi doreau sa il exploateze din punct de vedere turistic. Au adancit canalul si au construit un pod care sa permita accesul catre el. Au organizat o licitatie, iar arhitectii al caror proiect a fost declarat castigator au oferit o solutie originala care se incadra perfect in ideea unui canal care in sitorie avea rol de aparare si au proiectat un pod scufundat. 
Considerat o realizare tehnica de exceptie, Podul lui Moise se incadreaza perfect mediului ambiant, dand plus valoare monumentului istoric Fort-de-Ruwer catre care asigura accesul. Fortareata era legata de tarmul de peste apa prin “podul de apa” care a fost renovat de inginerii olandezi. Acestia au decis sa pastreze forma originala a acestuia, renuntand la ideea de a construi unul nou peste lac. Camuflarea lui si aparenta sa inaccesibilitate induce ideea de protectie si aparare a vestigiului militar. Constructia este realizata din lemn si hidroizolata cu folie. El are aspectului unui sant si se incadreaza perfect in mediul ambiant.
Cine se apropie de fort va ramane surprins atunci cand va da cu ochii de pod, caci acesta ii apare ca o pauza in apa, Zidurile sale inclinate au culoarea pamantului si coboara adanc in apa. de pat, peretii sunt captusiti cu panouri de lemn pe peretii laterali, astfel incat turistii sunt obligati sa urce si sa coboare seturile de scari  pozitionate la capetele sale, si dupa ce face o plimbare pe puntea podului ce traverseaza apa care se intinde intre cele doua laterale pana la nivelul ochilor.Podul lui Moise ofera vizitatorului oportunitatea unica de a trece prin apele despartite si a vizita cetatea istorica. Podul se afla pur si simplu ingropat in apa care o traverseaza, iar expunerea prelungita la umiditate ai crede ca ii intretine o vulnerabilitate maxima.De fapt, esenta lemnului de Accoya este un lemn durabil, de esenta tare, care a fost in prealalbil tratat cu produse non-toxice si anti-fungice de acoperire, crescandu-si durabilitatea si elasticitatea si fiind materialul ideal pentru constructiile in apa. Vazut de departe, ai strania senzatie ca trecatorii chiar merg prin apa. Canalul este prevazut cu scurgeri in cazul cresterii nivelului apei in urma ploilor, astfel incat podul nu este niciodata inundat. Firma care l-a proiectat a primit premiul pentru excelenta in design in anul 2011. Eu cred ca a meritat.