Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

miercuri, 18 iulie 2012

BENELUX sau o felie din Europa prin ochii unui curios


Este vremea vacantelor (pentru cei care inca nu au fost plecati!) si, desi doar m-am intors din concediu sunt in faza in care ma gandesc cu nostalgie la locurile pe care le-am vizitat. In dimineata asta devreme, ma uitam la fotografiile facute anul trecut in circuit. De altfel, singurul circuit organizat in care am fost plecati timp de doua saptamani cu autocarul. Si trebuie sa recunosc faptul ca exeprienta a meritat. Circuitul avea ca destinatie Austria- Abatia Melk, Benelux (Luxemburg, Bruxelles, Anvers, Bruges, Haga, Amsterdam, Gent, Rotterdam si Delft), Germania (Nurnberg, Koln, Frankfurt si Valea Rinului), Franta (Paris, Reims si Versailles), Anglia ( Dover, Canterbury, Londra, Oxford, Stratford, Windsor), Cehia - Praga si Ungaria - Budapesta.
Grupul era format din 54 de turisti, luati de pe traseu, din toata tara si de toate varstele. Au fost si tineri, dar si pensionari trecuri usor de varsta de 80 de ani. Biletele nu au fost exagerat de scumpe (610 euro/persoana) pentru un sejur de 12 zile, cu cazare in hoteluri de 2 si 3 stele si mic dejun inclus. Restul meselor se plateau din buzunarul propriu. Am avut norocul unui ghid foarte bun, dar si de niste soferi extraordinari.

Am plecat din Timisoara la ora pranzului, iar prima escala a fost la Budapesta. “Perla de pe Dunare” este una dintre cele mai frumoase capitale ale Europei, celebra pentru baile termale care dateaza inca din perioada stapanirii otomane, superbele sale cladiri, festivalurile de muzica, croazierele romantice pe Dunare, mall-uri. Punctele de informare turistica impanzesc orasul si ademenesc turistii sa descopere frumusetile unui oras care isi etaleaza toate formele de distractie pe timp de zi sau noapte pentru toate varstele. Daca n-aveti mult timp la dispozitie, urcati intr-un autobuz “hop on, hop off” (Grand Tour- Green Tour) si faceti turul tuturor zonelor de interes. Free pass-ul este valabil 48 de ore pe liniile “pink” si “green” si costa 20 de euro. Daca selectati limba romana, veti putea asculta prezentarea obiectivelor turistice in limba materna. In pret intra si croaziera pe Dunare impreuna cu un gulas soup servit la restaurantul Citadella. Simbolul orasului este cladirea in stil gotic a Parlamentului, in fata caruia se afla statuia poetului Attila Jozsef.
De fapt, orasul este “asediat” de statuile personajelor istorice celebre: Matthias Corvinus, Lajos Kossuth, Ladislaus I al Ungariei sau statuia Libertatii.
Celor pasionati de arta le recomand Szepmuveszeti Museum, muzeul de arta care expune una dintre cele mai mari colectii de artefacte egiptene din lume. Daca vreti sa mergeti la cumparaturi, atunci cautati pe harta strada Vaci Utca.
Cel mai popular loc de promenada este Piata Eroilor, iar unul dintre locurile cele mai vizitate de catre turisti este Castelul Budai.
Seara, recomand o plimbare pe Szabadsag hid (podul libertatii), podul care traverseaza Dunarea si uneste Buda de Pesta. Nu am sa insist asupra acestui oras, deoarece , fiind la granita cu Romania, banuiesc ca foarte multi l-au vizitat deja. Nici asupra abatiei din Melk nu am sa zabovesc, pentru ca am vorbit pe larg despre ea in materialul castelelor bavareze.

Dar va recomand, in drumurile prin Europa, cand ajungeti in Austria, sa faceti un popas acolo. In Germania, prima oprire a fost la Nurnberg. Desi orasul este cunoscut datorita proceselor naziste care au fost judecate aici, eu am fost mult mai atrasa de arhitectura medievala a centrului vechi. Vechea cetate are o vechime de aproximativ 1000 de ani si este o adevarata provocare pentru turistul care are curiozitate fara masura si timp limitat. Noi am ajuns dupa amiaza, prin urmare a trebuit sa alegem : orasul vechi sau orasul nou? Nu era vreme pentru amandoua. Am aruncat bagajele in camera, am luat aparatul foto si am plecat la pas prin cetatea veche. Ne-am propus sa vizitam in goana Sebalder Altstadt si Lorenzer Altstadt. Am intrat pe Ludwigstor, aflata in coltul scuarului Plarer, si am tinut drumul pe Ludwigstrasse pana in Jakob splatz, cu cele doua biserici: Sankt Jakob si St Elisabeth, ambele apartinand Ordinului Cavalerilor Teutoni. Ne-am oprit pret de cateva fotografii la Ehekarusell Brunnen (fantana manejului conjugal), fiind cunoscuta si sub numele Fantana Hans – Sachs, cu referire la poemul “dulce-amara viata conjugala” de Hans Sachs – cizmar si poet german. Am continuat drumul pe Karolinenstrasse spre biserica gotica St Lorenz, care dateaza din 1250 si care detine 16 clopote. De pe Konigstrasse am intram pe Handwerkerhof (curtea artizanilor), in orasul manufacturilor medievale, locul ideal in care trebuie sa gustati Nurnberb bratwurste si turta dulce si sa va stingeti setea cu un pahar cu vin local sau o halba de bere franconiana. Daca vreti sa cumparati amintiri, aveti de unde alege, pentru ca sunt multe ateliere de artizanat care confectioneaza produse tipice din sticla, fier, ceramica, piele sau lemn.
Poarta de intrare si zidurile vechii cetati,

Fântâna Ehekarussell

biserica spitalului Ordinului Teutonic.
Biserica Romano-Catolică „Frauenkirche”.
Obiectivele sunt foarte multe si chiar merita petrecute cateva zile in acest oras. 


Din pacate, noi nu am stat decat o jumatate de zi. Ne indreptam galopant catre Franta unde aveam sa poposim ceva mai mult. In drum spre Paris, am vizitat Reims, orasul in care au fost incoronati regii Frantei. Situat in N-E Frantei, acesta are aspectul unui orasel provincial. Reims a fost ridicat intr-o zona viticola renumita datorita faptului ca aici sunt foarte multe case de productie a celebrei sampanii frantuzesti.  

Cel mai renumit obiectiv turistic din oras este Catedrala Notre-Dame de Reims. Aceasta dateaza din sec 13, realizata in stil gotic, cu o arhitectura impozanta si decorata cu sculpturi si bazoreliefuri deosebit de frumoase si valoroase. Este un edificiu absolut impresionant, oarecum auster in interior, dar coplesitor pe exterior. Fatada reprezinta una dintre cele mai reprezentative capodopere ale Evului Mediu. Intrarea se face prin cele trei portaluri, acoperite cu statui. Cele doua turnuri gazduiesc clopotele catedralei. 
In afara catedralei se poate vizita Palatul Episcopal, Basilica Saint Remi, dar nu trebuie omisa nici o plimbare pe stradutele inguste pavate cu piatra cubica si bogat ornate cu flori, care sunt strajuite de restaurante si cafenele cochete, cu mici terase organizate la umbra copacilor seculari sau sub umbrele colorate, casele construite sub forma unor castele in miniatura, inconjurate de gradini  atent intretinute.

Parisul, capitala Frantei, am surprins-o in ziua ei aniversara. 
Paradele divers colorate au defilat pe bulevarde, iar noi, turisti si localnici, am format coloane de curiosi, cuminti aliniati pe trotuare. Capitala franceza are o reputatie greu de egalat, fiind considerata unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. Unii ii spun "orasul viselor" - sa i se datoreze numele faptului ca toata lumea isi doreste sa ajunga aici? Sau pentru faptul ca dintotdeauna a fost un fel de Mecca a tuturor artistilor , scriitorilor si filozofilor in devenire, si o destinatia finala a aventurierilor si indragostitilor? Parisul este atat de frumos, incat fiecare dintre noi ar merita sansa sa il vada macar o data intr-o viata: cu catedrale impunatoare, vechi de secole si incarcate de istorie, muzee, palate somptuoase, gradini nesfarsite, monumente, piete monumentale, bulevarde larg deschise catre obiective turistice minunate. Parisul nu inseamna doar istorie, ci si tendinta de a se afirma prin nou, cu indrazneala zgaraie-norilor din La Defense.
Daca timpul va permite, dincolo de alergatul prin muzee, catedrale, parcuri si cartiere celebre, rezervati-va putin timp si stati pe terasa unei cafenele. Este locul in care parizienii se intalnesc cu prietenii si urmaresc spectacolul strazii. Cafeneaua reprezinta cea de-a doua casa a oricarui nativ si, imprumutandu-le obiceiurile, aveti sansa sa va simtiti parte din viata lor prezenta. 
Din Franta am plecat catre Marea Britanie. Nu am trecut prin Tunel, ci cu ferryboat-ul prin Dover. Este o experienta inedita pentru cei care nu au mai traversat canalul pe apa. Imaginati-va un vas enorm in care intra minim vreo 50 de autocare si masini de tonaj mare, iar pe langa ele, alte vreo 200 de autoturisme si mare de oameni. Numai cand le vezi cum intra si sunt aliniate in cala atatea masini, te intrebi fara sa vrei: daca se scufunda? Noi am prins o vreme nervoasa si valuri cam mari, incat nu puteai sa mergi decat balansandu-te dintr-o parte in cealalta pe scarile care faceau legatura intre etajele ambarcatiunii, unde erau amplasate magazine si baruri.  
Daca sunteti interesati de cosmetice, posete sau bauturi, este bine sa le luati de pe ferryboat pentru ca preturile sunt fara TVA si sunt mai ieftine atat fata de cele din Franta, cat si fata de cele din Anglia.
Anglia am prins-o plangand. Era melancolica, acoperita in voaluri de nori si putin cam neprietenoasa. Dar superba ca intotdeauna. Umbrela si pelerina sunt accesorii care nu trebuie sa va lipseasca din bagaje. In drumul spre capitala, primul popas l-am facut intr-un oras atat de des mentionat in literatura de factura istorica medievala, incat chiar eram foarte curioasa sa vad cu ochii mei celebra catedrala din Canterbury.
Catedrala Canterbury este locul catre care se indreapta grupuri interminabile de turisti si reprezinta simbolul Comitatului Kent. La 1 iunie 597, Sf Augustin de Catterbury l-a botezat pe regele Ethelbert la crestinism, pentru ca 5 luni mai tarziu acesta sa devina arhiepiscop de Canterbury, iar catedrala – leaganul crestinatatii engleze si centrul laic al bisericii anglicane din intreaga lume. Ea merita vizitata pentru turnul cu ceas, mormantul Black Prince, pentru vitraliile sale si capelele extraordinare. 
Legenda spune ca Arhiepiscopul Thomas Becket, care avea sustinerea populara, a fost ucis din ordinul lui Henry al II-lea pe motiv ca se impotrivise ca nelegiuitii sa fie judecati de catre tribunale civile in locul celor bisericesti. In 1174, mesterul William din Sens a inaltat in cinstea lui Trinity Chapel, avand in centru racla din stejar acoperita cu placi de aur inscrustate cu perle a Sf. Thomas.
Chiar va recomand sa o vizitati. Este exact asa cum este descrisa in romane deja celebre si exact asa cum este prezentata in filmele istorice. Daca aveti ragazul sa mergeti sa va plimbati prin oras, veti avea surpriza sa vedeti casa stramba,

multe cladiri foarte vechi si celebrul muzeu medieval in care nu numai atmosfera este redata fidel, ci si mirosurile perioadei respective, care nu sunt chiar o desfatare pentru simtul olfactiv.  

Londra este  aristocratica, plina de turisti, simandicoasa, pretentioasa si cu toate astea are un gen de frumusete aparte. E drept, nu toti se omoara dupa ea, dar pentru mine, este unul din locurile foarte dragi. 
 
Orasul este divers si cosmopolit, oferind o paleta intreaga de activitati turistice care mai de care mai tentante. Inevitabil, toti ne simtim datori sa parcurgem in goana toate obiectivele turistice, alergam prin muzee, rascolim pietele in cautarea lucrurilor care exemplifica personalitatea acestui popor. Ideea e ca nu trebuie sa vedem chiar totul, ca e recomandabil sa mergem incet si sa simtim mai mult. Sa nu renuntam la nimic din ceea ce ne-ar tenta sau bucura. Mie imi place sa rascolesc tarabele comerciantilor stradali sau sa beau un ceai sau o cafea pe o terasa amplasata intr-o piata renumita. Si sa ma uit. Daca nu dintr-o masina de epoca, macar rezemata de spatarul scaunului pe o terasa in Covent Garden.

Daca nu aveti mult timp la dispozitie, urcati-va pe platforma autobuzelor "hop on, hop off"  si admirati Big Ben-ul, Parlamentul, Catedrala Sf Paul sau Westminster Abbey, Roata Milenium, Podul Milenium, Tower Bridge, Tower of London, dar v-as sfatui sa mergeti sa vedeti schimbarea garzii la Buckingham Palace si sa dati o fuga pana in Horse Tunnel Market,

in cartierul Soho si Camden Market - locul in care iubitorii de vintage gasesc absolut orice isi doresc. Bani sa aveti, pentru ca aici se cumpara in lire.
Din Londra am vizitat alte doua orasele mici, dar cu un renume deja consacrat: Stratford - upon-Avon, locul in care s-a nascut Shakespeare
biserica Holly Trinity,
casa Annei Hathaway,
dar si un oras provincial care pastreaza conservata o atmosfera atemporala fermecatoare.
Am plecat mai departe spre Oxford, celebrul centru universitar.
Fericiti cei care au sansa sa invete aici. 

In Anglia sunt multe lucruri de facut si multe locuri de vizitat. Dar, daca ajungeti aici, va sfatuiesc sa faceti tot ce va doriti pentru ca viata in regat este relativ scumpa si nu se stie cat de des veti ajunge. Localitatea Windsor din comitatul Berkshire este renumita datorita faptului ca aici se afla castelul Windsor, locul in care Regina isi petrece de regula sfarsitul de saptamana. Acesta este cel mai mare si mai vechi castel locuit din intreaga lume, datand din perioada lui Wilhelm Cuceritorul.



Din Anglia s-a plecat catre Benelux. Trebuie sa recunosc faptul ca orasul care m-a impresionat cel mai putin din acest circuit a fost Luxemburg-ul, desi micul stat oferta destul de multe tentatii de natura financiara. De exemplu, pretul combustibilului era cel mai ieftin din Europa.
Luxemburgul este una dintre cele mai mici tari din Europa, cu o suprafata de aproximativ 2586 de kmp. Ea este totodata si capitala Marelui Ducat al Luxemburgului, fiind unul dintre cele 3 state care formeaza Benelux-ul, alaturi de Belgia si Olanda. Turistii sunt atrasi de Palatul Marilor Duci, resedinta oficiala la Marelui Duce de Luxemburg, construit in stil gotic incepand din anul 1613. Tot aici se afla Castelul Vianden, resedinta contilor Vianden, ridicat in sec 9 pe malul raului Our. 
Aici isi au sediul Banca Europeana de Investitii, Curtea Europeana de Justitie si Banca Europeana de Investitii. 
Cei curiosi pot face o plimbare catre Piata Constitutiei, Piata Armelor, Mondorf-les- Bains, pot vizita Abatia sau Cimitirul si Memorialul American. Iubitorii de arta pot vizita Muzeul National de Arta si Istorie, Muzeul National de Istorie Naturala si Muzeul de Arta Moderna – Duc Jean.
Am continuat traseul catre Belgia. O tara care are un farmec aparte si multe chestii de tot hazul. Orasul Anvers este renumit datorita Catedralei Notre Dame din Piata Grote Markt,
Iata un detaliu stradal.
Gradinile Middelheim care au fost transformate intr-un muzeu cu sculpturi in aer liber unde sunt expuse peste 300 de opere de arta ale unor artisti celebri ca Auguste Rodin, Aristide Maillol, Henry Moore, Rik Wouters, Louise Nevelson and Alexander Caldin.
Pietele au un farmec aparte, fiind inconjurate cu terase pe care turistii le iau cu asalt. Era o vreme torida, iar berea avea un gust divin, servita in recipiente cel putin bizare. Si ce mancare!!! 

Pe strazile vechi, pavate cu piatra cubica, trasurile turistice isi asteptau clientii. Preturile erau evident pe masura. Iar americanii erau mai amatori de astfel de calatorii. Au ei ce au cu caii.
Castelul Het Steen, renumit datorita statuii sale amplasate in fata la intrare. Statuia il reprezinta pe omul gigant care a trait in preajma orasului in timpuri medievale si care obisnuia sa terorizeze locuitorii orasului.
Primaria era imbracata in steaguri, iar grupuri de turisti ingramaditi incercau sa pozeze edificiul in cat mai multe detalii. 
Oricat ar parea de ciudat, strazile au o impetuozitate studiata, cu monumente care le puneau in valoare si le dadeau personalitate.
Dar orasul care noua ne-a placut cel mai mult din acest circuit este Bruges. Frumoasele resedinte patriciene, bisericile impetuoase cu turlele aruncate in cer, cu galerii superbe de arta - toate veritabile testimoniale ale unui trecut glorios. Acest trecut este reinviat prin procesiuni si festivaluri menite sa ofere spectatorilor amintiri de neuitat. Centrul vechi al orasului reprezinta insasi inima lui. Biserica Sfantul Sange, ridicata in stil romanesc, adaposteste ramasitele sangelui lui Isus,
amplasata in Provincial Court care dateaza din sec 19.
Orasul merita explorat: Primaria in stil gotic, in imediata vecinatate a Basilicei Holy Blood, 
casele vechi (Craenenburg) din Market Square, 
Belfry,  turnulul medieval inalt de 83 m si cu 47 de clopote din bronz, aflat in centrul istoric al orasului,
renumitele terase din piata centrala a orasului unde se bea o bere foarte buna in halbe cu forme extravagante, indiferent ce sortiment alegi din cele 55 prezentate in meniuri,
o croaziera pe canalele Groene Rei poate fi sursa unor amintiri inedite, imortalizate intr-un album.
As putea continua la nesfarsit povestea acestui oras vazuta prin obiectivul turistului amator, dar orasul asta te incarca de emotii, de senzatii, de arome imposibil de descris. 
Gruuthuse Museum, 
Saint John's Hospital, 
barci pe canalele din Bruges.



Ne-am propus ca, in viitor, sa revenim aici pentru cateva zile si sa il cunoastem intr-un mod personal, daca ma pot exprima asa. Pentru ca am senzatia ca, ori de cate ori ai veni aici, orasul asta inca mai are de povestit.
Rozenhoedkaai.


Desi capitala Belgiei, Bruxelles, este un oras cu o insemnatate diferita pentru noi, romanii, dar asta nu inseamna ca ar avea foarte multe in comun cu noi ca popor. 
Ca si in Franta, aici am prins sarbatoarea lor nationala si am avut placerea sa o vedem pe regina lor iesind din catedrala, de la mare distanta, intr-o mare de oameni curiosi. 
Plimbati-va prin parcul care inconjoara pavilioanele parcului botanic,

trageti o fuga pana la Muzeul Regal al Africii Centrale cu superbele sale obiecte de arta decorativa, arme si podoabe sau la 
Muzeul Victor Horta, intruchiparea simbolului curentului Art Nouveau si a celebrul arhitect al carui nume il poarta ori vizitati 
Catedrala Sf Michael si Sf Gudula,

Primaria,

Grand Place 
si Grote Markt si  una dintre cele mai frumoase piete din Europa,
Atomium, Palatul Regal,
admirati frumoasele detalii ale cladirilor.
In Bruxelles sunt foarte multe lucruri de vizitat: Muzeul Magritte care prezinta colectia de peste 200 de lucrari a artistului suprarealist Rene Magritte, Autoworld - cu celebrele sale masini de epoca, Atomium-ul si parcul Mini-Europe, Bozar sau Palatul Artelor s.a. Intrati in Muzeul Muzicii,
sau mergeti la Mannekenpis, celebra stauie a orasului, care dateaza din anul 1618. O organizatie non - profit i-a alcatuit o garderoba formata din cateva sute de costumase pe care i le schimba zilnic, pe muzica unei fanfare. In 1985, un artist modern a realizat statuia unei fetite surprinsa in aceeasi ipostaza, care se numeste Janneke Pis, dar ea este amplasata intr-o alta zona a orasului, prin urmare nu am vazut-o.
Orasul se poate mandri cu cladiri moderne, semn ca tine pasul cu noile tendinte arhitecturale, iar daca nu credeti, priviti si singuri.



Sau ce ziceti despre aceasta constructie fantezie? 
In cartierul Marolles, in fiecare zi, are loc targul de vechituri care dateaza din sec 15, Talciocul din Palace du Jeu de Balle unde exista peste 500 de magazine si tarabe. Daca nu sunteti interesat de antichitati, viniluri, carti rare si alte minunatii, plimbati-va prin oras. Aveti pe unde, fara indoiala. In ceea ce priveste partea gastronomica, asta este ce-am mancat la pranz. Arata al naibii de apetisant!
De la Bruxelles am urmat drumul catre Olanda, tara morilor de vant si, zau, ca asa este. 
Le poti zari la departare de pe orice drum national. Traditia olandeza spune ca in Haga oamenii gandesc, in Rotterdam lucreaza si in Amsterdam cheltuiesc ceea ce fac oamenii din celelalte doua. Habar nu am daca este adevarat sau nu, dar pot sa afirm ca toate trei orasele sunt frumoase. Iata ce veti putea admira in Haga: castelul Het Oude Loo,
muzee (Mauritsuis),
biserica cavalerilor,
Palatul Regal,

Eerste Kamer sau palatul camerelor superioare,
sau Tribunalul International. Sa nu cumva sa aveti impresia ca ati vazut tot.


De la Haga am pornit spre locul in care, in Olanda, se munceste pe rupte! In Rotherdam, un oras modern, cu magazine extraordinare, cu o mancare pe care nu o uiti usor, daca iti plac fructele de mare. 




Arhitectura este deosebita: renumitele case cubice,

gara centrala,
podul Erasmus sunt cateva dintre ele. Dar sunt atat de multe de vazut! Si atat de multe de cumparat!
Amsterdam-ul nu mai necesita nici o prezentare. Intotdeauna mi-am dorit un weekend “furat” in Amsterdam - orasul care este vizitat in medie de 3 milioane jumatate de turisti in fiecare an. Orasul in care bicicleta este suverana. El a fost construit in jurul unui castel si s-a numit Amstelledamme si dateaza din anul 1200. Centrul urbei are forma unei potcoave, imprejmuita de 4 canale: Singel, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht. Turistii vin ca nebunii atrasi deopotriva de Muzeul Van Gogh – cu cea mai mare colectie de tablouri semnate van Gogh, Muzeul diamantelor, Muzeul Madame Tussaud, Cartierul Rosu – cel mai vechi cartier din oras cu celebrele magazine pentru adulti, cinematografe cu filme pentru adulti, cu muzeul sexului si nu in ultimul rand casele de toleranta scaldate in lumini rosii. Barbatii vor dori sa viziteze Fabrica Heineken in care este aratat procesul de fabricatie a berii care ii poarta numele, femeile doresc o croaziera la apus.
Daca mergeti pe jos, nu aveti cum sa ratati Piata Dam, cea mai celebra piata din oras, deoarece aici a fost odinioara satul de pescari care a stat la baza orasului de astazi. Aici se reunesc locuitorii pentru cele mai importante evenimente ale urbei, in jurul Monumentului National, obeliscul alb, dedicat libertatii. 

Daca v-ati dorit un inel cu diamant si nu l-ati primit inca, intrati la Coster, fabrica de diamante, si cumparati-va unul. Mai ieftin decat aici nu cred ca veti gasi in alte bijuterii. Daca nu aveti bani de asa ceva, poate va luati un ceas cu un diamant atat de mic, incat va trebuie o lupa sa il vedeti! Dar va puteti lauda ca aveti unul. Ceasul vi-l permiteti, credeti-ma pe cuvant. Muzee sunt peste tot: de la cele de arta unde trebuie sa stati cateva ore bune ca sa vedeti ceva ( nu tot!), pana la cel maritim sau al figurilor de ceara. 

Mie mi-a placut sa ma plimb prin oras, de dimineata pana seara, 

Cea mai populara piata este Albert Cuyp, ideala pentru shopping.
Apoi am urcat la bordul unui vaporas, gazdele ne-am pozat, iar la coborare ne-au taxat,
 

am stat pe terasa la Hard Rock la o cafea si la o bere
si ne-am uitat la miile de biciclete, am colindat pietele cu flori,
 magazinele, am spart banii, am probat zeci de articole, m-am rasfatat si iar am luat-o pe strazi nesfarsite cotind cand la drapta, cand la stanga 
si am admirat spectacolul strazii.
 
Imi place mai mult sa ma amestec printre oameni, sa privesc miile de biciclete parcate, sa ma mir de viteza cu care merg si trebuie sa va spun ca nici unul nu are grija voastra. Cei care merg cu capul in nori au toate sansele sa fie luati in coarne.
 Iata cum arata Amsterdam-ul in cateva flash-uri. Magna Plazza,
muzeul de tehnica Nemo,
superbele statui,
obeliscul ridicat in memoria celor cazuti in timpul Razboiului Mondial, 
Muzeele Van Gogh, Madame Tussaud's, Rijksmuseum, Palatul Regal,
Cartierul Rosu, Muzeul Laleleor, Muzeul Torturii, Gara Centrala,
sau chiar puteti sta pe malul apei si admira stilul arhitectural al cladirilor.
Din Amsterda, am plecat in Delft, un oras recunoscut datorita manufacturilor de portelanuri si ceramica, renumite in intreaga lume. Piata centrala reprezinta punctul turistic de interes major.


Ghent este capitala provinciei Flandra si un renumit centru universitar. Numele sau inseamna" pamantul la confluenta raurilor" Escaut si Lys. Ghent este al patrulea oras ca marime al Belgiei, situat la 55 de km de Bruxelles. Piatra de temelie a fost pusa in anul 630, iar in sec 9, Baldwin, primul conte al Flandrei a ridicat o fortificatie de lemn pe locul in care astazi se afla Castelul Contilor Flandrei pentru a tine piept atacurilor vikingilor.
Aici se afla Gavensteen, cetatea contilor de Flandra, amplasat nu departe de Koren Markt, inima orasului Ghent. Aceasta fortificatie a fost ridicata de catre Philip de Alsacia, conte al Flandrei, in anul 1177. Desi a fost resedinta contilor de Flandra, aici a functionat una dintre cele mai grele inchisori, trasformata azi in muzeu care gazduieste instrumentele de tortura din perioada medievala. In Piata Verlee aveau loc executiile publice.
Piateta Sint – Baafsplein, amplasata la aproximativ 300m de castel este renumita datorita Catedralei Sint Bavo care adaposteste colectia de lucrari semnate de Rubens si Van Eych. 




Nu departe de acest loc se afla turnul de supraveghere Belfrey, construit in 1338, unde a functionat si trezoreria, locul in care se pastrau documentele prin care contii acordau privilegii economice ducatului. Nu departe de Koren Markt cu celebrul Pod St Michael si biserica ce poarta acelasi nume se afla cel mai iubit loc de promenada in perimetrul strazilor Graslei si Koornlei. Evident ca am urcat si pe un vaporas si am explorat canalele pitoresti ale orasului pana in Portus Ganda, portul nou al orasului. In oras sunt multe muzee: de Arta Contemporana, de Arta Decorativa, Abatia Sint Pieter, Gradina Botanica s.a.

In Ghent am baut o bere ciudata, acrisoara ca vinul si cu gust de fructe. O nebunie pentru papilele gustative.
Dar orasul Gent nu-l voi uita niciodata datorita unei intamplari deosebit de hazlii. Doar coborasem in centrul orasului si toata lumea casca ochii pe sus, admirand cladirile deja specifice acestei parti de continent. O luasem, ca de obicei, inainte, special sa pot poza cat mai mult din cladiri, inainte sa fie acoperite de valul de turisti. In centru era vanzoleala mare, localnicii care se indreptau spre piata centrala unde se faceau ultimele retusuri inainte de un mare spectacol, turisti care alergau ca ametitii (la fel ca si mine) cu aparatul in mana. La un moment dat am zarit WC -urile publice, in aer liber, asezate din loc in loc pe o artera al naibii de circulata.  Am ramas blocata si am inceput sa rad in hohote. Mi se parea culmea lipsei de pudoare, dar si o forma geniala de protest impotriva tuturor celor care, la noi, uda cu tupeu trunchiurile copacilor in vazul trecatorilor, indiferent de varsta sau sex. Iata si imaginea cu pricina. Si sa stiti ca aceste WC-uri au mare cautare! Cu trei locuri de expunere in vazul tuturor celor care trec nestingheriti in jurul tau, pe toate partile. Si culmea culmii, nu-ti intoarceau nasul la spate! Priviti singuri.
Drumul catre casa a continuat in Germania, unde am vazut alte doua orase formidabile: Frankfurt am Main, cel mai mare oras din landul Hessa si al cincilea ca marime din tara, un oras cosmopolit, o imbinare perfecta de arhitectura moderna si veche. Cei trei vectori care sustin orasul sunt: finantele, comertul si trasportul.
Centrul istoric al orasului este reprezentat de Piata Romerberg, pe malul nordic al raului Main. Primaria si cele trei cladiri care exemplifica arhitectura medievala sunt edificiile cele mai cautate si pozate. Culorile pastelate, ferestrele mici care imbraca fatadele, statuia Lady Justice din mijlocul pietei realizeaza o imagine romantica.
Nu departe de Piata Romerberg se afla biserica Sf Paul, domul cu structura rotunda, fiind biserica protestanta din timpul Revolutiei franceze, iar mai apoi sediul Parlamentului.
 
Opera veche care dateaza din sec 19 este amplasata in piata cu acelasi nume. Frumusetea ei este intregita de fatada cu ferestre arcuite si atent decorata cu statui si elemente decorative. Ea gazduieste un foaier frumos si o cafenea istorica.
Zgaraie norii impanzesc centrul orasului nou, iar Main Tower ofera o priveliste superba pentru cei care sunt interesati sa vada panorama orasului. Tot de aici pot fi admirate toate podurile de pe raul Main.


Drumul a continuat spre Koln, cel mai renumit oras din Renania, de numele sau legandu-se atat apa de colonie, cat si superba catedrala. Acesta este cel mai vechi oras al Germaniei dintre toate orasele mari ale tarii.
Domul din Koln a fost ridicat incepand cu anul 1248 si terminata in 1880. El este realizat in stil gotic, are o inaltime de 145 de metri si 86 latime, cu doua turle inalte de 154m fiecare, cea mai mare fatada bisericeasca din lume si adaposteste relicvele celor trei Magi. Cei care vor sa vada orasul de la inaltime vor avea de urcat 504 trepte pana in turn. Catedrala are 11 clopote, dintre care 4 dateaza din perioada medievala.
Ei bine, merita sa treceti chiar si in viteza autocarului pe Valea Rin-ului, un fluviu care iti dezvaluie frumustetea multor castele construite pe ambele maluri ale apei. Dar, daca vreti sa le vedeti cum trebuie, va trebui sa va inscrieti in excursia tematica intitulata "castelele de pe Valea Rinului". Merita. Si, de parca nu ar fi fost un regal al tuturor locurilor minunate din Europa, ultimul popas a fost in Praga, orasul situal pe malurile Vltavei in regiunea Boemia, celebra pentru cristalurile de Boemia. El este cunoscut sub mai multe nume: "mama oraselor", "orasul de aur" sau "orasul celor 100 de clopotnite". Tribul ceh a sosit in aceasta regiune in secolul 7. Legenda spune ca Regina Libuse s-a maritat cu un plugar sarac pe nume Premysl, fondand dinastia Premyslid. Ei si-au stabilit resedinta la castelul Libusin din centrul Boemiei, astazi disparut. Ea avea multe profetii cu privire la viitorul tarii, afirmand ca „vad un oras intins a carui glorie ajunge la stele”. In sec 10 deja Cetatea Praga fusese ridicata si recunoscuta ca importanta zona de comert, frecventata de negustorii din intreaga Europa. In 973 a fost fondata episcopia Boemiei cu sediul in Cetatea Praga, primul episcop fiind Adalbert.
Praga este un oras muzeu, absolut unic, care m-a socat inclusiv prin taxele pe care trebuia sa le platesti ca sa intri pe anumite strazi istorice sau in cartierul evreiesc, de exemplu. Dar a meritat, zic eu. Judecati si voi. Iata biserica Sfintii Petru si Pavel. Admirati un asfintit care mangaie cladirile din piata centrala a orasului,
celebrul ceas astromonic,
Piata Ceasului, privire generala,
Sinagoga din cartierul evreiesc,
Casa care danseaza,
sau frumoasele taxiuri care usureaza considerabil buzunarele turistilor excentrici.
Mare atentie, trebuie sa veniti cu coroanele de acasa. Desi puteti schimba euro in coroane, inapoi nu se mai face conversia niciunde.  Astfel va obliga cehii sa reveniti in tara lor sau sa cheltuiti toti banii pe care ii aveti la dispozitie. Frumoasa, de altfel, nimic de zis. 

In aproape toate orasele am facut croaziere pe apele care le strabateau. Desi cam piperate preturile, merita! Aveti o alta perspectiva asupra orasului pe care ziua l-ati vizitat pe jos. Si cel mai important, cand ajungeti prima data intr-un oras, faceti rost de harta turistica. Astfel nu veti rata nimic din ce v-ar putea interesa. Si pastrati-o. Nu se stie daca nu veti ajunge in viitor din nou acolo.
Au fost cateva momente absolut memorabile in aceasta excursie. V-am spus la inceput ca eram turisti de toate varstele. Admirabila incapatanarea unor doamne trecute bine de 75-80 de ani care tineau ritmul pasului la fel de alert ca noi. Printre ele era o batranica alintata de grup cu "doamna Clara" care obosea relativ repede cand trebuia sa urce scarile. Si, pana sa ne invatam lectia, mai toti am muscat-o cu "impinge-ma de cur, ca nu pot sa urc". Va spuneam ca am avut doi soferi formidabili. Doua intamplari au fost de memorabile. Prima s-a petrecut in Oxford, cand, dupa cateva sute de km de condus, unul dintre ei a intrat cu ditamai autocarul pe o strada cu sens unic, extrem de ingusta. Erau masini parcate pe ambele parti ale strazii care cotea la un moment dat in unghi drept. Era seara, in jur de ora 19.00 - 20.00, iar in coltul strazii se afla o cafenea plina ochi cu clienti. Soferul a trebuit sa urmeze sensul soselei cu un autocar enorm. La una dintre manevre, a ajuns atat de aproape de geamul cafenelei, incat TOTI cei care aveau locuri la geam s-au ridicat brusc de pe locuri ingroziti si au fugit in partea opusa. La care Ionut, cu voce normala a zis: "Nu va fie teama. Nu intru, ca nu m-ati invitat la cafea". Dupa un moment de tacere deplin, in autocar, toata lumea a izbucnit in aplauze si hohote de ras. Trecusem de toate belelele in vesnicul narav romanesc.
Cel de-al doilea a avut loc pe Valea Rin-ului, seara tarziu, cam pe la aceeasi ora, cand, de oboseala, in loc sa o ia pe drumul national marcat pana in Boppard unde trebuia sa innoptam, a luat-o pe un drum forestier ce se incolacea in serpentine in jurul muntelui. De-o parte a autocarului se casca haul, de cealalta se inalta muntele. Putinii turisti germani intalniti pe biciclete pe drum se opreau si se-nchinau. Aveau de ce, magaoaia aia de autocar cred ca de cateva ori , in serpentina,  ramasese cu rotile din spate suspendate in aer. S-a lasat o liniste de mormant, si muzica se oprise, nu se stie cum. Doar Ionut care , evident, se afla la volan, la un moment dat, a intrebat: "ei, tanti Clara, nu ai nimic de comentat?" Tanti Clara n-a deschis gura de teama, doar cativa am indraznit sa scoatem niste zgomote ciudate ce se doreau a fi hohote de ras. Dar ne-am luat revansa cand am ajuns.

Sper ca v-a placut. Daca nu v-am convins, sper sa o fac povestindu-va de alte concedii de vis alta data. Pe curand.