Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

Ploaia de cuvinte - Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupr

luni, 7 mai 2012

Smecher


 Am gasit pe facebook la pagina "Clubul prieteniei" aceasta postare, care mi-a placut foarte mult, motiv pentru care mi-am propus sa o impart si cu cei care nu sunt pasionati de facebook.

Etimologia cuvantului SMECHER.
Era o vreme când sașii din Siebenburgen, cum i se mai spune Transilvaniei (adică regiunea celor șapte cetăţi: Braşov, Bistriţa, Sebeş, Sibiu, Sighișoara, Mediaș și Cluj), treceau Carpaţii pentru schimburi comerciale și ajungeau şi în zona Drăgăşanilor, de unde cumpărau vin. Ofereau la schimb articole de meșteşugărie, pe care sașii le produceau de o calitate recu...noscută în toată Europa.
Oltenii din Drăgăşani au găsit repede o modalitate să-i păcălească pe negustorii sași. Cu ospitalitatea caracteristică, ei îi invitau în case, le dădeau să mănânce, apoi le serveau vinul cel mai tare pe care-l aveau. Cum sașii nu erau obișnuiţi cu băutura (ei erau obișnuiţi cu munca), se „amețeau” repede, iar când începeau negocierile pentru prețul produselor, erau aproape beți și nu mai reușeau să vândă la preţ bun. Pe când cumpărau vinul, oltenii le dădeau să guste și din ăla și din ăla și din ăla… și imediat negustorii sași se „pileau” la loc. Când încărcau vinul târguit, pe lângă faptul că era cumpărat la un preț mult peste cel normal, vinul bun era înlocuit cu cel mai rău zaibăr şi tulburel.
Când au ajuns în „cele 7 cetăți”, adică în Transilvania, Burgermeisterul (adică primarul) și-a dat seama că negustorii sași au fost păcăliţi: au vândut ieftin produse de calitate și au cumpărat scump vin prost. I-a întrebat cum au decurs negocierile și și-a dat seama de strategia oltenilor: îi îmbătau pe sași apoi negociau cum vroiau ei. În anul următor au pornit din nou negustorii sași spre podgoria Drăgășani pentru a face schimb de produse și pentru a aduce vin în Transilvania. Și, la fel ca și anul precedent, negustorii au fost ospătați și au băut cot la cot cu oltenii, din vinul cel mai tare. Apoi, când abia se mai țineau pe picioare, au început să negocieze și să facă afaceri. Oltenii îșș frecau mâinile că iară i-au păcălit pe saşi. Pe când sașii îşi arătau produsele și oltenii vinul, dintre negustorii transilvăneni s-a ridicat unul, căruia toţi îi făceau loc: „Das ist der Schmecker”, au spus ei, adică „cel care gustă”. Toţi îl respectau și nici unul nu-i ieșea din vorbă. Dintre toți el era singurul care nu a pus strop de băutură în gură. El a fixat prețul de vânzare a produselor meșteşugăreşti, el a gustat vinul și a fixat preţul de cumpărare și a vegheat ca vinul de calitate să fie încărcat în căruțe. Astfel sașii, numai după ce au adus cu ei un Der Schmecker, au putu face un comerț cinstit cu oltenii.
Aceasta este originea adevărată a cuvântului „şmecher”, chiar dacă acum înseamnă altceva....( așa ne spune Ioan Muntean )

ȘMÉCHER, -Ă, șmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care știe să iasă din încurcături, pe care nu-l poți păcăli; abil; isteț, dezghețat; șiret, șarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat”.Sursa: DEX '98See More


Evita, femeia din umbra lui Juan Peron

Maria Eva Duarte de Peron sau simplu Eva Peron, alitata cu diminutivul Evita, a fost cea de-a doua sotie a presedintelui Argentinei Juan Domingo Peron si prima doamna a Argentinei din 1946 pana la moartea ei in 1952. Evita s-a nascut in data de 7 mai 1919, in colonia agricola La Union, un orasel din apropiere de Los Toledos.
Pe numele sau real, Maria Eva Duarte, ea a fost fiica nelegitima a unei servitoare din Pampas si a unui proprietar de terenuri, destul de bogat. La inceput, fetita este crescuta la ferma, impreuna cu surorile ei bastarde, separat de copiii legitimi. Dupa moartea tatalui, ea se muta impreuna cu mama in oraselul Junin, unde deschid o pensiune familiala. 
Fiica din flori, Eva, cunoscuta si sub numele de Evita, a parasit scoala cand avea 15 ani si si-a fugit la Buenos Aires impreuna cu iubitul sau, Augustine Magaldi, un cantaret de tangouri, care era insurat, si care-i promite ca o va face actrita.
Cand acesta o paraseste, Evita ajunge sa-si castige existenta prin metode mai mult sau mai putin promiscue, intretinand legaturi cu diversi barbati.
Obtine pana la urma si roluri in piese de teatru si filme. In anul 1940, capata o slujba modesta la postul de radio privat Radio Belgrano si apoi la El Mundo. Ambitioasa si tenace, dobandeste o emisiune proprie. Evita cucereste o popularitate atat de mare, incat este supranumita "Senorita Radio”.
La o licitatie de binefacere pentru ajutorarea victimelor cutremurului care a zdruncinat regiunea San Juan, l-a intalnit pe colonelul Juan Peron, cu care s-a casatorit in data de 21 octombrie 1945.
Astfel, la 22 ianuarie 1944, cu ocazia unui concert organizat in scopul colectarii de fonduri pentru victimele cutremurului, acesta o cunoaste pe Eva, care face o mare pasiune pentru el.
Ii devine amanta si, totodata, aliata indispensabila, prin interventiile radiofonice. La randul sau, Peron este cucerit de gratiile si de personalitatea deosebita a Evei. “Era o femeie cu o infatisare fragila, dar cu o voce puternica, par lung, blond, lasat pe spate si ochii aprinsi”, povesteste acesta despre femeia care l-a fermecat. Eva devine amanta colonelului si ministrului de razboi Juan Peron. Povestea de iubire dintre cei doi a fost una controversata mai ales ca cei doi proveneau din clase sociale diferite, Eva fiind fiica unei menajere. Evita si Juan au inceput o relatie impreuna si ea l-a ajutat sa castige simpatia poporului.
Popularitatea lui l-a dus la arest in 1945, dar Evita a declansat o manifestatie de amploare pentru a-l elibera. Pe 21 octombrie 1945, Evita si Juan s-au casatorit.Peron a participat la alegerile prezidentiale din 1946, iar Evita a fost ucel mai activ militant in campania sa, un lucru fara precedent in politica argentiniana. Ea a facut apel la grupurile de muncitori cei mai asupriti din Argentina, spunandu-le ca le intelege si le sustine cauza. Juan Peron a iesit invingator, iar Evita a continuat sa joace un rol activ in viata politica a tarii.
Si-a tinut promisiunile facute clasei muncitoare si actiona ca si Secretar al Muncii, fara a avea insa acest titlu in mod oficial, sprijinand cresterea salariilor si incercand sa aduca beneficii sociale mai mari si mai multe. 1945, Evita si Juan s-au casatorit.
Peron a participat la alegerile prezidentiale din 1946, iar Evita a fost ucel mai activ militant in campania sa, un lucru fara precedent in politica argentiniana. Ea a facut apel la grupurile de muncitori cei mai asupriti din Argentina, spunandu-le ca le intelege si le sustine cauza.
Juan Peron a iesit invingator, iar Evita a continuat sa joace un rol activ in viata politica a tarii. Si-a tinut promisiunile facute clasei muncitoare si actiona ca si Secretar al Muncii, fara a avea insa acest titlu in mod oficial, sprijinand cresterea salariilor si incercand sa aduca beneficii sociale mai mari si mai multe.
Era iubita de clasele sociale defavorizate, dar detestata de catre cei bogati datorita originii sale modeste, povestilor din trecutul sau, cat si implicatiilor sale in domeniul politic. Ea si-a atras antipatia clasei privilegiate  prin campania ei care avea ca scop obtinerea  dreptului femeilor la vot. Femeile argentiniene au primit drept la vot din 1947.
Organizeaza muncitorii in sindicate si multiplica masurile sociale in folosul defavorizatilor. Eva incepe o campanie in sprijinul copiilor saraci din Argentina. Pune bazele unei fundatii cu scopul de a imparti haine, alimente si case sarmanilor. In septembrie 1946, promoveaza o lege in favoarea drepturilor civile pentru femei. Cu aceasta ocazie ea a anuntat ca va candida ca vice-presedinte la alegerile din 1951. Candidatura ei nu a fost acceptata de fortele militare.
Cu toate ca proba Evita ar fi invins in final, probleme ei de sanatate au dus la renuntarea la candidatura. María Eva Duarte a avut o viata tumultoasa si absolut fascinanta. A fost femeia care a starnit pasiuni si simpatii, dar si uri si antipatii. Cameleonica in comportament, incalca regulile, dar le si respecta in acelasi timp. Evita cea umana isi conducea periplul prin viata ca un sex-simbol pentru a se face mai tarziu remarcata politic. Desi farmecele ei au starnit pasiuni in multi barbati, Eva il cunoaste la 24 de ani pe viitorul sau sot Juan Peron, colonel si ministru de razboi de care se indragosteste cu o pasiune nebuna.
A fost devotata acestuia, standu-i alaturi la bine si la rau. In autobiografie. Eva Duarte sustine ca il “diviniza” pe sotul sau. Trei ani mai tarziu, apare momentul decisiv din viata ei. In iunie 1943, ofiterii favorabili dictaturilor fasciste din Europa preiau puterea, pentru a impiedica guvernul democratic argentinian sa angajeze tara alaturi de aliati. Este instaurata o junta, in sanul careia postul de subsecretar de stat si ministru de razboi este ocupat de colonelul Juan Domingo Peron, care luptase in Italia si vazuse cum isi facuse loc in frunte Mussolini.
Cea care se proclama “una din popor” se infatisa in mijlocul acestuia exercitandu-si calitatile oratorice in haine elegante, insotite de bijuterii valoroase, uneori extravagante.
Se spune chiar ca atata timp cat a fost prima doamna a tarii, obisnuia sa viziteze orasele sarace in costume Dior, asortate cu bijuterii Bvulgari a carui imagine a fost. In periada anilor 1940 si 1950, ea atrage atentia intregii lumi politice asupra Argentinei. Cand Juan este arestat, Eva provoaca o adevarata greva care a condus la eliberarea acestuia. Eva devine sprijinul politic numarul 1 a Lui Peron. Era nu doar femeia din spatele unui om puternic, ci omul sau cel mai de incredere si are o contributie importanta in numirea acestuia ca presedinte a Argentinei. Gurile rele spun ca energia si forta sa erau atat de covarsitoare incat manipula cu o usurinta extraordinara pe cei din jur.
“Peron a avea o personalitate dubla, iar eu a trebuit sa ma adaptez lui. Cateva zile pe saptamana sunt Eva Peron, sotia Presedintelui, a carei munca este simpla si agreabila si in cea mai mare parte a timpului sunt Evita, sotia celui care conduce oameni care si-au indreptat catre el toata increderea, speranta si iubirea”, obisnuia sa spuna aceasta. A simpatizat cu clasa muncitoare din care provenea si dorinta sa de a imbunatati viata celor nevoiasi era autentica. Se spune chiar ca lua copii vagabonzi de pe strada si ii adapostea in casa pentru a-i imbaia si a-i pune la masa. A pus bazele unei fundatii pentru ajutorarea saracilor si a infiintat un partid feminist. A avut o activitate politica foarte activa si diversa. Nutrea in schimb admiratie ascunsa pentru fascisti si impartasea admiratia sotului pentru Italia lui Mussolini, pentru Germania lui Hitler si mai ales pentru Spania lui Franco.
Eva Peron  a murit 26 iulie 1952, in varsta de 33 de ani. Sase ani a fost prima doamna a Argentinei si a fost iubita ca nimeni alta. Desi iubita ca o zeita, a murit in plina tinerete si frumusete, din cauza cancerului ovarian care nu a cedat in fata niciunui tratament. Moartea sa a indurerat inimile intregului popor argentinian, iar funeraliile dedicate Evei au provocat multa suferinta la nivel national. In istoria lumii, doar Evia si printesa Diana au stiut sa atraga simpatia si admiratia poporului lor .